Komentari i analize
Dok se novac MMF-a "kiseli" u CBBiH: Federacija ležerna, u RS-u nervoza
27.5.2020 05:50 | Indikator.ba
Piše: Borivoje Simić

Dok među federalnim partnerima traje status kvo u pogledu dogovora o povlačenju 330 milione eura kredita Međunarodnog monetarnog fonda koji se već mjesec "kiseli" u Centralnoj banci, u Republici Srpskoj vlada nervoza.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila ja da zbog nesređenih odnosa u Federaciji BiH štetu trpi Republika Srpska te je najavila da će Republika Srpska preduzeti pravne radnje i zaštititi ovaj entitet.

Dok su u Federaciji ležerni, Republici Srpskoj se žuri, a za to postoje i vrlo jasni razlozi. Republici Srpskoj znatno više "gori" te joj je novac potrebniji nego Federaciji BiH.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić nedavno je poručio da je Federacija BiH fiskalno stabilna i da može isplaćivati svoje obaveze u naredna tri-četiri mjeseca bez sredstava MMF-a. Na taj način je poslao i poruku da "igra živaca" oko toga trebaju li kantoni biti subjekti ino zaduživanja slobodno može još potrajati.

Republika Srpska je u nešto drugačijoj situaciji nakon što je bila izdašnija u pomoći pogođenoj privredi nego što je do sada bila Federacija. Vlada RS, između ostalog, pomogla je pogođenu privredu i za mjesec mart, za razliku od Federacije BiH čija podrška kreće od aprila.

No, da RS ima tijesnu situaciju sa javnim finansijama postalo je jasno kada je prilično rano ukinula vanredno stanje, 11. maja, a time se oslobodila i mnogih obaveza koje iz njega proističu.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je juče da se mjere podrške nastavljaju i za maj, te da će porezi i doprinosi biti isplaćeni onim djelatnostima koje su bile zabranjene do 11. maja, dok će ostale djelatnosti kojima nije bio dozvoljen rad u periodu od 11. maja do kraja maja imati uplaćenu minimalnu platu i doprinose.

Jasno je da Vlada RS sa majem zaključuje direktnu podršku kompanijama, te će se usmjeriti na pomoć privredi preko Kompenzacionog fonda i drugih usvojenih mjera.

Planove Vladi RS u smislu obezbjeđenja sredstava za vladanje krizom pokvarila je aukcija obveznica sredinom aprila kada je umjesto predviđenih 300 miliona prikupila na tržištu kapitala 137 miliona KM.

Kao rezultat pomanjkanja finansija, Narodna skupština je prije par dana donijela odluku kojom se prag zaduživanja za ovu godinu više nego udvostručuje u odnosu na prvobitni plan - sa 315 na 678 miliona KM.

Slijedom toga Vlada RS nakon kraćeg odmora ponovo ide u zaduživanje na domaćem tržištu - za 8. juni zakazana je nova emisija obveznica u vrijednosti 25 miliona KM.

Na drugoj strani i Federacija BiH, koja se u prethodnom periodu nije "ispucala" na unutrašnjem tržištu, takođe ide u pojačano zaduživanje.

U međuvremenu nema naznaka mogućeg dogovora u Federaciji, a kako i predsjednica RS-a Cvijanović predviđa "pomake u kratkom roku ne treba očekivati".

Ni pokušaji da se loptica prebaci Centralnoj banci kao adresi koja treba da jednostavno "pusti novac niz vodu" nisu naišli na plodno tlo, pa tako i kreditna sredstva sa kojima do sada nikada nije bilo sličnih problema postaju još jedno oružje u bojnom polju već hroničnog političkog sukoba u BiH.

Političko nadmudrivanje oko novca MMF-a očito može još potrajati, a kolateralna šteta su porezni obveznici, koji plaćaju "penale" za nepovučene stotine miliona, a koji su, ipak, jako potrebnih cijeloj zemlji.
Facebook Twitter Print