Život i umjetnost
Cipar će platiti odmor zaraženim turistima
28.5.2020 04:39 | Indikator.ba
Ciparska vlada se obavezala da će pokriti troškove odmora svima koji budu pozitivni na novi koronavirus nakon što su proveli odmor na otoku.

Prema vladi, bit će plaćen smještaj, lijekovi i hrana za pacijente i njihovu rodbinu. Turisti će "morati pokriti troškove prijevoza do zračne luke i avionske karte".

To je dio paketa mjera usmjerenih na ponovno privlačenje turista na ovaj mediteranski otok, koji se dobro nosio s virusom. Cipar je potvrdio 939 infekcija koronavirusom, a umrlo je 17 osoba.

- Taj udarac je bio izuzetan i sada se trudimo da spasimo ostatak sezone, rekao je zamjenik ministra turizma Savvas Perdios. Izuzetno smo naporno radili na upravljanju virusom.

Vlasti također planiraju naručiti bolnicu sa stotinama kreveta, posebno za turiste koji na testovima budu pozitivni, kao i više tzv. karantinskih hotela za njihove porodice, javlja BBC.

Cipar planira otvoriti avioluke 9. juna za zemlje sa sličnom epidemiološkom slikom, uključujući Njemačku, Grčku, Izrael i Maltu. Vlasti će ažurirati popis sedmično.

Prema Perdiosu, Britanci i Rusi, koji zajedno čine više od polovice svih turista na Cipru, vjerovatno će na otok moći letjeti u julu.

Europske vlade posljednjih dana intenzivno rade na tome kako postepeno otvoriti granice kako bi se spasila ljetna turistička sezona.
Facebook Twitter Print