Politika i društvo
Finansijska policija ušla u trag novcu iz Aluminija
28.5.2020 13:34 | Indikator.ba
Finansijska policija Federacije BiH je, prema nalogu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona i Vlade FBiH, završila kompletan izvještaj o poslovanju mostarskog Aluminija.

Kako je objavio Dnevni avaz, financijska je policija ušla u trag svim tokovima novca u ugašenoj mostarskoj tvornici.
Naime, pripadnici Finansijske policije u avgustu prošle godine započeli su s kompletnim češljanjem poslovanja ovog posrnulog giganta koji je lani zbog enormnih dugova obustavio proizvodnju i otpustio radnike.

Prema navodima sarajevskih novina, zaključci će biti poslani prema Vladi FBiH, koja je zbog duga većeg od 400 miliona KM i tražila ulazak Finansijske policije i Porezne uprave. Razlog je, između ostalog, bio i taj što Vlada nije imala na raspolaganju sve izvještaje o poslovanju.

Prema informacijama Avaza, Finansijska policija je obavila kontrolu svih novčanih tokova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve prilive i odlive novčanih sredstava do 10. jula lani, kada je i ugašena proizvodnja. Osim toga, Finansijska policija će uskoro završiti i izvještaj o poslovanju firmi koje su povezane s Aluminijem i dostaviti, također, Vladi na uvid. Radi se o firmama od kojih je ranije kupovana električna energija. Usporedo s tim, ova finansijska institucija će vrlo brzo, čim dovrši dokumentaciju, izvještaj poslati i kantonalnom Tužiteljstvu.

- U izvještaju Vladi bit će dati zaključci, a naknadno će se nadležnom tužiteljstvu podnijeti izvještaji o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima i počiniteljima'''', navodi izvoz iz finansijske policije.
Facebook Twitter Print