Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez u aprilu: Nijemci čiste Singapur
29.5.2020 04:29 | Indikator.ba
Sporazum o strateškom partnerstvu Euro Roala iz Doboj Juga i Eminala iz Živinica po izboru portala Indikator.ba najbolji je poslovni potez u Bosni i Hercegovini tokom mjeseca aprila.
U vrijeme zastoja brojnih poslovnih aktivnosti, straha od pandemije, dilema šta i kako dalje čime su opsjednuti mnogi menadžeri, dvojica mladih direktora Admir Đedović i Abid Kikić su odlučili da udruženim snagama spomenutih kompanija povećaju operativnost kapaciteta proizvodnje i plastifikacija aluminijskih i čeličnih profila, ubrzaju isporuke roba i pri tome zadovolje sve evropske standarde. Time su potvrdili zrelost u poslovanju, snagu i stratešku prednost na tržištu.

Aprilski dogovor slovenačkog ministra zdravstva Zdravka Počivalšeka i hrvatskog ministra turizma Garija Kapelija da će za vlasnike nekretnina granicu otvoriti u maju a za turiste u junu izabran je za najbolji poslovni potez u regiji u četvrtom mjesecu ove godine. Taj dogovor obradovao je širu javnost a ohrabrio brojne turističke radnike da se ubrzano pripreme za trenutak kada će turistički tokovi ponovo biti uspostavljeni.

Njemačka grupacija ALBA, jedna od najvećih svjetskih korporacija od gradskih vlasti Singapura izabrana je da implementira digitalizovani sistem ekološkog standarda za 500.000 do 600.000 stanovnika osiguravajući uklanjanje i obradu oko 170.000 tona otpada godišnje što je posao vrijedan 100 miliona euro i jedan od najambicioznijih projekata zaštite okoliša u Aziji. Dr. Axel Schweeitzer izvršni direktor ALBA Group najavio je da će Singapur na taj način biti "prva nacija bez otpada".
Ovo je najbolji posao koji je jedna everopska kompanija zaključilas tokom aprila što je opredijelilo portal Indikator.ba da ALBA Group kao lidera mjeseca aprila uvrsti među kandidate za najbolji poslovni potez u Evropi u 2020.godini.

Državni investicijski fond Saudijske Arabije kupio je manjinski udio u američkoj kompaniji za organizaciju krstarenja Carnival, ulažući u sektor koji trenutno prolazi kroz teško razdoblje izazvano pandemijom koronavirusa. Učinio je to u trenutku kada je cijena dionice kompanije sa 50 pala na samo deset američkih dolara a što se dogodilo nakon učestalog širenja koronavisura na brodovima.

Kupnje poput ove na svjetskom tržištu kapitala znatno su smanjenje, gotovo obustavljene usljed pandemije zbog čega je u konkurenciji najboljih poslovnih poteza u ostatku svijeta u aprilu bilo malo kandidata.
Ova je izabrana i zbog lijepe prilike da se podsjetimo na onu narodnu izreku sa naših prostora: kad se jednom smrkne drugom svane.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print