Politika i društvo
Preferencijalni tretman domaćeg od 30 posto na snazi od 1. juna?
29.5.2020 04:45 | Indikator.ba
Vijeće ministara zadužilo je Agenciju za javne nabavke da sačini prijedlog odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg na godinu dana, počev od 1. juna ove godine u procentu 30%.

Uprkos izvjesnim ograničenjima proisteklim iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ova mjera se donosi kako bi se pomogla domaća privreda i suzbile posljedice pandemije novog viruse korona po ekonomiju u BiH. Prethodno je usvojena Informacija o inicijativi Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine za donošenje nove odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg.

Mjeru su zajednički su usaglasili predsjedavajući Vijeća ministara BiH, predsjednik Vlade Republike Srpske i federalni premijer.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pozdravila je prihvatanje inicijative od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

- U nadi da će ova odluka biti usvojena u što skorije vrijeme, VTK BiH i sve njene članice izražavaju zadovoljstvo i zahvalnost Vijeću ministara BiH zbog prihvatanja inicijative koju je uputila VTK/STK BiH 06. maja 2020. godine u ime svih privrednika Bosne i Hercegovine, kao i spoznaje važnosti preferiranja domaćih tvrtki u predstojećem periodu oporavka od pandemije. Ova odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki će pružiti dodatnu podršku oporavku i razvoju domaće privrede, posebno u novonastaloj situaciji i otežnom poslovanju bh. kompanija usljed pandemije COVID-19, navode iz Komore.

Dodaju da će ova odluka pozitivno utjecati na privredu Bosne i Hercegovine u smislu zapošljavanja, ulaganja i razvoja, posebno u metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj, tekstilnoj i poljoprivredno-prehrambenoj industriji, kao i u sektoru građevinarstva, cestogradnje, telekomunikacija, te uslužnih djelatnosti.
Facebook Twitter Print