Politika i društvo
Berilo traži Vladinu podršku za izgradnju poslovno-sportskog centra Trnovo
29.5.2020 06:17 | Indikator.ba
Ključni projekti za Trnovo u predstojećem periodu su izgradnja poslovno-sportskog centra, kao i ulaganje u obnovljive izvore električne energije u što Općina treba da investira oko 40 miliona KM, rekao je načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo na zasjedanju Vlade Kantona Sarajevo u Hotelu "Han" u četvrtak na Bjelašnici.

Berilo je zamolio Vladu Kantona Sarajevo da sa određenim sredstvima sufinansira realizaciju ključnog kapitalnog projekta kakav je izgradnja poslovno-sportskog centra.

Poslovno-sportski centar treba da bude izgrađen na ulazu u zonu Babinog Dola na površini od 11,21 hektara, a činit će ga sportska dvorana s holom i poslovnim centrom kao zasebnim objektom povezanim sa hotelom.

Pored toga, neki od projekata na kojima se planira nastaviti raditi su: parcelacija Tušila, rekonstrukcija putne infrastrukture, realizacija UP Kolijevka, UP Babin Do, UP Gornja Grkarica, izgradnja memorijalnog centra Proskok.

Istaknuto je i kako će urbanistički projekti Kolijevka, Babin Do i Gornja Grkarica, nakon realizacije, imati različite ljetne i zimske sadržaje - ergele, igrališta, terene, biciklističke staze, kao i staze za jahanje.

Općina Trnovo bogata prirodnim resursima, zbog čega će se posebno obratiti pažnja na ekološke aspekte ovih projekata.

- O ovakvim projektima i planovima je potrebno razgovarati jer se treba misliti i o periodu koji dolazi nakon krize, posebno zbog činjenice po kojoj je implementacija razvojnih projekata jedan od načina za ublažavanje posljedica pandemije po ekonomiju Kantona Sarajevo, istakao je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

Izrazio je i spremnost Vlade KS da pruži konkretnu podršku za realizaciju nekih od prezentiranih projekata.
Facebook Twitter Print