Ekonomija
Spajanje velikih banaka širom Europe je neizbježno
29.5.2020 06:44 | Indikator.ba
Spajanje velikih banaka širom Europe je neizježno, ali ne treba ga očekivati odmah nego će doći u 2021. i 2022. godini, piše magazin Euromoney pozivajući se na riječi neimenovanog izvršnog direktora jedne banke.

Koronavirusna kriza najteži je udarac europskoj ekonomiji zadala u drugom kvartalu ali će naštetiti mnogim tvrtkama u trećem i četvrtom kvartalu 2020. godine. Oporavak bi tek mogao započeti u prvom kvartalu 2021. te će stoga kreditni gubici biti veliki tokom sljedeća tri kvartala.

Postoji rizik da će neke banke biti pogođene daleko većim od očekivanih gubitaka u korporativnim i potrošačkim kreditima.

- To još nije finansijska kriza. Ali samo je potrebno da jedna velika banka iznenada dođe u probleme, kaže izvršni direktor.

Zbog toga se dionicama banaka trguje oko 0,3 do 0,4 opipljive knjigovodstvene vrijednosti. Sa oduzetim dividendama i obustavom otkupa dionica, ulagači se sada brinu da će biti povučeni za još novca, kada se uobičajeni koeficijenti temeljnog kapitala tier-1 približe regulatornim minimumima. Restrukturiranje je neminovno i misli će se opet okrenuti onome što je oduvijek bio logičan ishod ove industrije.

- U kratkom roku, ne mogu zamisliti bilo kakva velika spajanja banaka s obzirom na to da uključuju viškove kako bi se postigla ušteda troškova i potrebno regulatorno odobrenje, kaže ovaj izvršni direktor, "ali u 2021. i 2022. mogli biste vidjeti mnogo toga. Ionako je prekasno.

Rasprava će se voditi oko uključivanja onih banaka koje do tada imaju stvarne državne udjele ili de facto jamstva.

- Pandemija je promijenila ponašanje kupaca. Banke koje imaju 50% zaposlenih u velikim poslovnicama moraju se restrukturirati i smanjiti troškove. Smanjivanje troškova zahtijeva prikupljanje kapitala. Prikupljanje kapitala je nemoguće po 0,3 puta knjigovodstvenoj vrijednosti. Takvi će se ugovori događati u sklopu spajanja. Mnoge europske zemlje još uvijek imaju prostora za konsolidaciju domaćih banaka - Njemačka, Italija, Španija, Poljska - gdje bi sinergija troškova mogla biti od 25 do 30%. Najprije će doći do takvih transakcija, a zatim do prekograničnih, gdje bi sinergija troškova mogla biti 10%.

Vlade mogu pobijeliti zbog brutalnog utjecaja na nezaposlenost, ali to je jedini način da industrija opstane, zaključuje Euromoney.
Facebook Twitter Print