Politika i društvo
Velike banke mogle bi još jednom skupo platiti za varanje na deviznom tržištu
29.5.2020 10:47 | Indikator.ba
Skandal s manipuliranjem na deviznom tržištu mogao bi imati još jednu skupu posljedicu za Deutsche Bank i još 14 finansijskih institucija.

Američki sudac odobrio je tužbu institucionalnih ulagača, poput najvećeg svjetskog upravitelja imovine BlackRock i Allianz-ove podružnice Pimco. Sutkinja Lorna Schofield u četvrtak je na Manhattanu ocijenila da je tvrdnja gotovo 1.300 tužitelja vjerovatna da su banke pooštrile referentne cijene između 2003. i 2013. kako bi ostvarile profit na štetu ulagača.

Međutim, Schofield je ograničila tužbu u nekim dijelovima.

Tužba je započela u novembru 2018. godine nakon što su se tužitelji odlučili na tužbu slične klase koja je završila nagodbom u iznosu od 2,3 milijarde dolara s većinom banaka. Sada se nadaju da će dobiti više novca.

Osim Deutsche banke tužitelji optužuju Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Royal Bank of Canada, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Standard Chartered i UBS. Oni su kontrolirali više od 90 posto svjetskog tržišta deviza, gdje se dnevno okrene 6,6 biliona dolara. Regulatori širom svijeta kaznili su banke s više od 10 milijardi dolara zbog manipulacije deviznim tržištem.

Tužitelji, uključujući mnoge ETF fondove, optužuju banke za nepropisno dijeljenje povjerljivih naloga i trgovačkih pozicija. Da bi to postigli, služili su se u chat sobama imenima poput "Kartel", "Mafija" ili "Banditski klub". Pored toga, koristili su lažne trgovačke prakse.
Facebook Twitter Print