Ekonomija
Rekordan mjesečni rast cijena nafte, ali situacija još nije normalna
30.5.2020 07:34 | Indikator.ba
Cijene nafte su se vinule s dna - američka WTI nafta ovog je mjeseca skočila gotovo 90 posto, s nešto manje od 18 na 35 dolara.

Ovo je nikad viđeni mjesečni rast ove važne sirovine, čak mnogo veći od prethodnog rekorda iz septembra 1990., kada je cijena porasla za 45 posto. Zvuči spektakularno, naravno samo u postocima, ali martovski padovi su bili još spektakularniji kada su, zbog zatvaranja ekonomija i rekordnih zaliha, trgovalo terminskim ugovorima na nafti zapadnog Teksasa čak i po negativnoj cijeni.

Strasti su se brzo smirile, prekomjerna potrošnja pala je zbog rekordnih rezova Opeca, potražnja se ponešto oporavila, a pri cijeni od 35 dolara za bačvu od 159 litara proizvođači (uglavnom američki) trpe, a neki neće moći dugoročno preživjeti. Tržište nafte još uvijek je daleko od normalnog nakon katastrofalnog pada od 30% u potražnji (tokom vrhunca epidemije), jer su cijene crnog zlata gotovo upola niže nego početkom godine.

Ključni razlog za izniman rast u maju mora se tražiti na strani ponude, a ne na strani potražnje (iako se ekonomije polako vraćaju u približno normalnu svakodnevicu).
Opec sa saveznicima se obavezao da će smanjiti proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno (prilagodba je spora, dosad je pumpanje smanjeno za 6 miliona barela), a slijedi ih SAD, naravno, kao i mnogi proizvođači brzo su ustanovili da pumpanje po tako niskim cijenama donosi samo gubitak.

Od 13. marta čak 68 posto američkih naftnih bušotina je "zatvoreno".
U ova dva i pol mjeseca epidemije svaki sedmice je bilo u pogonu najmanje 60 manjih bušotina, a taj se broj u proteklih sedam dana smanjio za samo 15, što bi moglo ukazivati ​​da se američka proizvodnja (u martu je bila 13,1 miliona barela po danu, sada već 11,4 miliona) više neće značajno smanjivati.
Facebook Twitter Print