Ekonomija
Šta je istina o bh. izvozu električne energije
1.6.2020 04:31 | Indikator.ba
Komentarišući podatak Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine o izvozu električne energije iz BiH u periodu januar-april ove godine u iznosu od 227,7 miliona KM, Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog vijeća za velike električne sisteme kaže da kod donošenja bilo kakvog zaključka i prognoza to treba uzeti sa oprezom. Pojašnjava i zbog čega.

- Bosna i Hercegovina je u posmatranom periodu morala izvesti 40% više električne energije nego 2019. godine, da bi dobila ovaj finansijski rezultat. Razlog je što je usljed krize COVID-19 došlo do pada potrošnje,ali i pada cijena električne energije na berzama. Prosječne cijene na berzi za posmatrani period su prošle godine bile veće za 30% u odnosu na isti period 2020. godine. Bosna i Hercegovina je u posmatranom periodu ove godine uvezla 1.0 TWh, vrlo jeftine električne energije, koja je jeftinija više nego 3 puta od one koja je izvezena. Uz proizvodnju od 5.3 TWh i izvoz od 2.7 TWh, to značajno popravlja naš finansijski bilans u trgovini strujom za ovaj četveromjesečni period.

Vijest o vrijednosti izvezene struje i rečeno tumačenje aktueliziraju pitanje uspostave domaće berze za električnu energiju. U vezi s tim Bičakčić kaže kako ima dojam da naša vlast dovoljno ne razumije potrebu za uspostavom ove berze.

- Organizovano tržište električne energije, odnosno njegova uspostava je obaveza BiH prema Ugovoru o energetskoj zajednici i drugim prihvaćenim inicijativama. Zbog toga, prema prihvaćenoj evropskoj i regionalnoj praksi uspostava BiH berze električne energije se nameće kao jedino racionalno i ispravno rješenje, zaključio je predsjednik Bosanskohercegovačkog vijeća za velike električne sisteme.

H.Arifagić
Facebook Twitter Print