Politika i društvo
Devet godina postojanja i rada portala Indikator.ba
1.6.2020 04:48 | Indikator.ba
Portal Indikator.ba pojavio se u online medijskom prostoru Bosne i Hercegovine na današnji dan prije devet godina.
Avantura u koju smo se tada upustili svjesni da nosi brojne profesionalne izazove i uzbuđenja, traje nesmanjenim entuzijazmom i danas.
Nije bilo lako u početku, ali danas je još teže krstariti online džunglom u kojoj copy-pasteri često bolje prolaze nego produktori informacija, propagatori i PR-atori bolje nego informatori.

Nije lako ostati ničiji kada su svi (ili skoro svi) unaokolo (pot)kupljeni - politički, korporativno, marketinški, interesno, kada je onih bez impresuma više nego onih koji se potpisuju i otvoreni su i odgovorni prema javnosti, kada su glavni mediji zapravo društvene mreže a oni koji su fundament "pomoćno sredstvo"... Nije lako raditi kada se osiromašenoj novinarskoj profesiji, u pojedinačnim bljescima hrabroj i izuzetnoj, još i izruguje zbog malih plaća – na sramotu i do toga smo došli... Nije lako opstati kada je informacija danas najjeftinija roba na tržištu i svako je plasira...

Još je teže kada moderni marketing nije briga kakvo uredničko okruženje ili profil stoji iza nekog medija, kakve vrijednosti promovira. Marketinška mušica, slijepa kakva jeste, u nepreglednim prostranstvima internetskih tetrabajta jedino se lijepi za brojke, a njih, kome je taj pojam poznat, kreira "ekonomija obima".

Vrlo je teško raditi u okruženju kreiranom od moćnih (čitaj Google i Facebook) koji proizvodi predatore u lovu na klikove, u sistemu koji radi za krupni kapital i povoljan je za oglašivače a izdavačima-gladnim psima ostavlja samo mrvice...

Ipak, uprkos svim "nije lako", Indikator.ba ostaje svoj na radost onima koji ga cijene i kojima je nezobilazna dnevna navika. Ne misleći da nas mogu zamijeniti roboti kako se već najavljuje, čvrsto vjerujemo da će tako biti i u budućih devet i još mnogo, mnogo godina.

Urednik Indikator.ba
Borivoje Simić
Facebook Twitter Print