Ekonomija
Kosovske vlasti pooštrile uvjete za uvoz srpske robe
1.6.2020 05:58 | Indikator.ba
Odlazeća kosovska vlada u nedjelju je pooštrila uvjete za uvoz srpske robe na Kosovo.
Priština ne dopušta uvoz robe za koju u dokumentaciji nije navedeno da je namijenjena Republici Kosovo. Uz to, uvoznici iz Srbije za svako vozilo moraju dobiti dozvolu za ulazak na Kosovo.
 
U Beogradu su ovu odluku nazvali neprihvatljivom, a za njih to znači zaustavljanje dijaloga. Prema riječima srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, dijalog Prištine i Beograda je na "ventilatoru".

Krajem marta Kosovo je ukinulo 100% carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje je uvelo u novembru 2018. Tada su objasnili da će postepno uvesti reciprocitet u trgovinu sa Srbijom.
 
Otkako je službena Priština podigla carine, izvoz srpske robe na Kosovo smanjio se za 260 miliona eura u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, izjavio je srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić prije manje od godinu dana.
S obzirom na godišnji volumen srpskog izvoza od 450 miliona eura, to znači pad od 57,8 posto.

Kao što se očekivalo, susjedi Srbije iskoristili su trgovinski spor. Grčka je utrostručila vrijednost izvoza na Kosovo, Mađarska, Slovenija, Bugarska i Hrvatska povećale su ga za više od 2,5 puta, Makedonija za 50 posto.

U izjavi za Večernje novosti Ljajić je izrazio bojazan da će srpski izvoznici trajno izgubiti kosovsko tržište.
Facebook Twitter Print