Politika i društvo
Vlada Makedonije lansira kartice "kupujem domaće"
1.6.2020 06:11 | Indikator.ba
Ministrica finansija Makedonije Nina Angelovska najavila je da će ove sedmice, čim dobiju liste kupaca, banke početi izdavati kartice "kupujem domaće", a sredstva će se plaćati direktno iz budžeta putem vladinog programa Covid.

Finansijsku podršku dobit će građani i zaposlena lica sa niskim dohotkom, mladi i zdravstveni radnici.
Riječ je o mjeri iz trećeg seta ekonomskih poticaja za revitaliziranje i restart ekonomije u uslovima Covid-19. Procjenjuje se da će mjera da obuhvati 270 hiljada građana i da iznosi ukupno 25 miliona eura.

- Uredba za platne kartice već je donesena, ovih dana obrađuju se konačne liste građana koje će biti javno objavljene. Svako ko ne želi dobiti podršku može to reći. Očekujemo da će im sredstva biti isplaćena tokom sedmice ili najkasnije nakon što se izvrši uplata. Ne vidimo bilo prepreka u realizaciji kartica, radi se o velikom projektu koji je zahtijevao dobru koordinaciju svih institucija. Karticom "Kupujem domaće" građani će plaćati bezgotovinski, što će utjecati na dugoročno stvaranje navika za bezgotovinsko plaćanje, ali i suzbijanje neformalne ekonomije, rekla je Angelovska.

Ona je pozvala sve male i srednje tvrtke koje nemaju pos-terminale da ih uzmu da bi mogli primiti kartice.

Što se tiče kartica, ministrica je rekla da je ovo prvi put da u zemlji postoji tako moderan način apliciranja, bez da građani budu prisiljeni ići u institucije.

- Želimo im omogućiti da tu pomoć dobiju na najlakši način, da je koriste na domaćim proizvodima i uslugama za projiciranih 25 miliona eura kako bi imali najveći utjecaj na ekonomiju, rekla je Angelovska.
Facebook Twitter Print