Politika i društvo
Traže se rješenja koja će Banju Luku učiniti pametnijim, zelenijim i otpornijim gradom
1.6.2020 13:23 | Indikator.ba
Kancelarija UNDP-ija u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Gradom Banja Luka objavila je poziv za nadmetanje "The Future City Innovation Challenge - Banja Luka: smarter, heltier, more liveable".

Putem konkurentnog poziva organizacije civilnog društva, privatni sektor, univerziteti, mediji, javne institucije pozvani su da ponude inovativna i tehnološki zasnovana, ali prilagođena rješenja koja bi učinila Banja Luku pametnijim, zelenijim, otpornijim, uključivijim i održivijim gradom.

Strategija razvoja grada Banja Luka 2018.-2027. definirala je jedan od svoja četiri strateška cilja razviti grad kao "moderno urbano okruženje temeljeno na konceptu pametnog grada, osiguravajući udoban život za sve stanovnike".

Gradsko vodstvo izrazito je posvećeno postizanju ovog cilja, a gradska uprava je u partnerstvu s drugim dionicima već započela s provedbom nekoliko pametnih gradskih projekata (uključujući digitalizaciju administracije; razvoj e-city zajednice putem Vibera, uvođenje e -patrol aplikacije, itd.), koji doprinose dugoročnoj viziji.

Godine 2020. gradski gradonačelnik Igor Radojičić ponovno je potvrdio svoju opredijeljenost za daljnje napore na preobražaju Banje Luke prema gradu budućnosti.

U partnerstvu s Inovacijskim centrom - Banja Luka i uz podršku UNDP-a u Bosni i Hercegovini, Grad Banja Luka je u ovo područje postavio dva glavna kratkoročna zadatka: (i) razviti buduću viziju grada i akcioni plan, koji će pomoći operacionaliziranju cilja u izvedivim aktivnostima, u saradnji s stanovnicima; i (ii) nastaviti provoditi pametne gradske projekte koji pomažu u unapređivanju buduće gradske agende.

Ključni rezultati Future City Challenge-a trebaju biti najmanje 5 transformativnih i skalabilnih intervencija koje pridonose tome da Banja Luka postane grad budućnosti, kao i da najmanje 3.000 stanovnika direktno ima koristi od provedbe prijedloga.

Zone za transformaciju grada u kojima će se provoditi svi odobreni projekti su u urbanoj zoni mjesne zajednice Lazarevo I i Lazarevo II, u ruralnoj zoni mjesne zajednice Karanovac, Krupa na Vrbasu, Bočac, Ljubačevo, Krmine, Agino selo.

Provedba svih prijedloga unutar odabranih područja poslužit će kao demonstracija raznolikih rješenja koja zajedno mogu pomoći poboljšati cijelo područje na mikro skali.

Future City Challenge poziva na prijedloge u sljedećim prioritetnim područjima:
buduće javne usluge: (npr. javni prijevoz i promet, energetska učinkovitost i javna rasvjeta, upravljanje javnim otpadom, administrativne usluge itd.), budući javni prostori: bit će podržani prijedlozi koji će preispitati javne prostore i područja ulazeći u kolektivnu inteligenciju, procese vođene građanima koji nude novu viziju poboljšanog javnog prostora koristeći inovacije, umjetnost, kulturu, zelenu infrastrukturu i zelene površine, tehnologije i urbani razvoj... otporan grad: bit će podržani prijedlozi koji štite prirodnu i kulturnu baštinu za poboljšanu gradsku otpornost, pilot kružnu ekonomiju i održiva rješenja u urbanoj prehrani, uvođenje zelene infrastrukture, razvijanje zaštitnih uređaja i alternativnih infrastrukturnih rješenja, sistema i rješenja za upravljanje katastrofama, itd.

Iako su ta tri prioritetna područja usredotočena na različite elemente gradskog života, zajednički nazivnik svih prijedloga je da moraju biti održivi. Kandidati mogu podnijeti onoliko prijedloga koliko žele u jednom ili u svim prioritetnim područjima.

Ukupan iznos finansijskih sredstava osiguranih od UNDP-a, a sufinansiran od strane Grada Banja Luke, iznosi 260 000 KM.
Finansiranje iz Future City Innovation Challenge po projektu ne smije premašiti 50.000 KM.

Rok za podnošenje prijava je 26. juni 2020. godine.
Facebook Twitter Print