Politika i društvo
Njemačka sprema 5 milijardi eura poticaja za kupnju električnih automobila
1.6.2020 15:31 | Indikator.ba
Njemačko federalno ministarstvo ekonomije želi povećati kupovinu automobila za pet milijardi eura do kraja godine u sklopu planiranog poticajnog paketa u borbi protiv ekonomske krize.

Koncept predviđa premije za kupnju električnih automobila, kao i za dizel i benzinske motore, klasificirane prema emisijama, kako prenosi Reuters pozivajući se na dvije osobe upoznate s planovima.

Trebala bi postojati osnovna premija koja se nakon toga doplaćuje ovisno o emisiji CO2. Automobili koji su skuplji od 77.350 eura (bruto popisna cijena) isključeni su iz premije.

Glasnogovornica Federalnog ministarstva ekonomije informacije nije željela komentirati. Prema planovima ministarstva, osnovna premija od 2.500 eura odnosi se na razred efikasnosti B, koji se postiže s oko tri četvrtine novih automobila. Doplata od 500 eura planirana je za automobile razreda efkasnosti A. Klasa efikasnosti izračunava se na temelju emisije CO2 i težine vozila.

Za priključne hibride, vladini dužnosnici kažu da će biti dodatnih 750 eura, za čiste e-automobile 1.500 eura.
Plug-in hibridi posebno su česti u službenim automobilima koji su važni za industriju. Na papiru se smatraju klimatski prilagođenim jer mogu voziti električno, ali se to rijetko događa.

Autoindustrija se smatra ključnim sektorom i zato je u središtu vladinog planiranog programa ekonomskih poticaja.

Čelnici Unije i SPD-a žele u utorak odobriti paket poticaja u koalicijskom odboru. Prema izvještajima, priča se da ima volumen veći od 80 milijardi eura. Njemačka se suočava s najgorom poslijeratnom recesijom zbog pandemije koronavirusa 2020. godine.
Facebook Twitter Print