Tržište kapitala
Elektroprivreda BiH dijeli dividendu iz dobiti ostvarene u 2018.
1.6.2020 16:08 | Indikator.ba
Elektroprivreda BiH će isplatiti dividendu dioničarima u iznosu od oko 2,5 miliona KM iz dobiti ostvarene u 2018. godini, odlučila je Skupština dioničara koja je održana 28. maja, izvještava Indikator.ba.

Elektoprivreda BiH je ostvarila dobit u 2018. godini, prema revidiranim finansijskim izvještjima u iznosu od 52,38 miliona KM.

Prema usvojenoj odluci za isplatu dividendi dioničarima izdvaja se 2.489.642 KM, odnosno 0,079019845 KM po dionici, u Fond rezervi raspoređuje se 26,19 miliona KM, a u zadržanu dobit 23,70 miliona KM.

Skupština je usvojila Plan poslovanja EP BIH za period 2020 – 2022.godina, kojim je planirano ukupno ulaganje u iznosu 1,86 milijardi KM u djelatnosti proizvodnje, distribucije snabdijevanja, kapitalne projekte, dokapitalizaciju rudnika i neelektroprivrednih zavisnih društava, te zajedničke projekte.

Planom je predviđen početak izgradnje Bloka 7 u TE "Tuzla", puštanje u rad i početak proizvodnje u VE "Podveležje" i malim HE na rijeci Neretvici, nastavak izgradnje HE "Vranduk", te početak izgradnje drugih proizvodnih objekata. Planirani godišnji prihodi veći su od milijardu i 100 hiljada KM.

Na prijedlog Vlade FBiH, Skupština Društva razriješila je Izeta Žigića, Milenka Obada, Jakuba Dinarevića, Izudina Džafića, Muhidina Zameticu i Vanju Bajrami, članstva u Nadzornom odboru u ime državnog kapitala, a zbog isteka perioda na koji su imenovani i donijela odluku o izboru i imenovanju članova Nadzornog odbora u ime državnog kapitala do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period do najviše tri mjeseca.

Imenovani su Izet Žigić, Milenko Obad, Selvedin Subašić, Muhidina Zametica, Safet Isić i Vanja Bajrami.
Facebook Twitter Print