Kompanije i tržišta
Odluka o pripajanju Vakufske banke ASA banci pada 30. juna
1.6.2020 17:24 | Indikator.ba
Najavljeno pripajanje Vakufske banke ASA banci trebalo bi da dobije svoj konačni obris krajem juna, izvještava Indikator.ba.

Na skupštinama dioničara ASA banke i Vakufske banke koje su zakazane za 30. juni trebalo bi da budu usvojene odluke o pripajanju Vakufske Banke Sarajevo ASA Banci i popratne odluke koje idu uz statusnu promjenu.

Tako bi, između ostalog, trebalo bi da bude usvojena odluka izabranog vanjskog revizora KPMG Tax&Advisory B-H d.o.o. o fer vrijednosti dionica u svrhu izračuna omjera zamjene dionica, odluka o usavajanju elaborata o ekonomskoj opravdanosti pripajanja, odluka o uslovnom povećanju kapitala Banke sljednika, te odluka o usvajanju teksta ugovora o pripajanju dvije banke.

ASA Finance, finansijska dizivizija ASA grupacije, stekla je nešto više od 73 posto dionica Vakufske banke, nakon što je od društva Badeco Adria kupila većinski paket dionica za 17,2 miliona KM.

Predsjednik Uprave ASA banke Samir Mustafić ranije je najavio da je plan da se Vakufska banka pripoji ASA Banci do sredine 2020. godine te su pokrenute aktivnosti kako bi bile ispunjene sve zakonske procedure i bio osiguran efikasan proces.

- Na ovaj način ASA Banka nastavlja realizaciju plana koji smo najavili prije više od tri godine tokom spajanja IK Banke i Moje banke, a to je izgradnja najveće domaće banke u FBiH koja će pružati oslonac bosanskohercegovačkoj privredi i stanovništvu, kazao je tom prilikom Mustafić.

Pripajanjem Vakufske banke, ASA banka će se pridružiti grupi srednje velikih banaka u Bosni i Hercegovini.
Facebook Twitter Print