Ekonomija
Euro na najvišim nivoima od sredine marta
1.6.2020 17:30 | Indikator.ba
Kurs eura u ponedjeljak je na međunarodnim tržištima nakratko dosegnuo najviše nivoe od sredine marta, a rizičnije valute, poput australske, bile su na dobitku jer su investitore ohrabrile dobre vijesti iz kineske ekonomije i naznake popuštanja napetosti između SAD-a i Kine.

Kurs eura ojačao je tako na početku sedmice 0,4 posto prema dolaru u odnosu na zatvaranje u petak, dosegnuvši 1,1154 dolara, najviše nivoe od 17. marta.

Australski dolar, osjetljiv na zbivanja u globalnoj trgovini, ojačao je čak 1,3 posto prema američkom, na najviše nivoe u četiri mjeseca.

Investitori su odahnuli nakon što američki predsjednik Donald Trump s novinske konferencije u petak nije najavio nove poteze vezano uz carine na uvoz iz Kine u odgovoru na sporni kineski zakon za Hong Kong.

Boljem ozračju pomogo je i izvještaj o indeksima menadžera nabave (PMI) koje je pokazao blago, ali neočekivano poboljšanje tvorničkih aktivnosti u Kini u prošlom mjesecu.

Britanska funta ojačala je 0,5 posto prema dolaru, dosegnuvši najviše nivoe u tri sedmice, od 1,2414 dolara. Podršku joj pruža postepeno ublažavanje ograničenja u Britaniji uvedenih radi suzbijanja epidemije koronavirusa.

Kineski juan na inostranim je tržištima dodatno blago ojačao prema dolaru, nakon dobitaka u petak uslijed nade da će tenzije u odnosima Kine i SAD-a popustiti.

Novozelandski dolar prema američkom je ojačao 0,8 posto, a kanadski 0,5 posto u odnosu na zatvaranje u petak.

Značajne dobitke u posljednje vrijeme ostvario je australski dolar, čije se jačanje ponajviše pripisuje ponovnom pokretanju ekonomije nakon karantina i skoku cijene željezne rude, vodeće australske izvozne robe, na rekordno visoke nivoe.

Neki analitičari kažu da bi australski dolar mogao trgovcima služiti kao svojevrsni orijentir u uvjetima laganog izlaska ostalih ekonomija iz karantina iako je širenje virusa bilo daleko izraženije u drugim zemljama, kao što su Italija i Britanija.

- Prilično smo optimistični ove sedmice u pogledu australskog dolara. Sudionici tržišta vjeruju da je sada što se tiče zdravstvene, finansijske i ekonomske krize najgore iza nas, pa ako je najgore prošlo, tada valutama čija kretanja ovise o cijenama roba ide nabolje, dok slabije ide američkoj valuti, rekao je valutni analitičar u Commonwealth Bank of Australia Joe Capurso.
Facebook Twitter Print