Politika i društvo
Pandemija aktuelizovala temu rada nedjeljom u trgovinama
2.6.2020 06:56 | Indikator.ba
Korona kriza promijenila je i odnos prema kontroverznom fenomenu rada trgovinskih lanaca nedjeljom.

Dok se preduzetnici uglavnom slažu da je ova zabrana kontraproduktivna i da dodatno produbljuje krizu u realnom sektoru pogođenom pandemijom koronavirusa, sindikati su protiv.

U Hrvatskoj je kontroverzna odluka kriznog stožera o zabrani rada nedjeljom ukinuta, a nova susjedna zemlja u kojoj je ova rasprava u žiži je Srbija.

Sindikati u ovoj zemlji zatražili su od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne zaustavlja provođenje inicijative o uvođenju zabrane rada nedjeljom u trgovinskim lancima.
Kao argument navode da su ih upravo svi trgovinski lanci podržali u toj inicijativi, čak i Sinod Srpske pravoslavne crkve, a kao dodatni razlog zbog kojeg treba ukinuti rad nedjeljom u trgovini navode epidemiju virusa korona.

– Tražimo razumijevanje i od predsjednika, jer je on prije četiri mjeseca rekao da se protivi ukidanju rada nedjeljom, ističući da se takva zabrana u Crnoj Gori i Hrvatskoj nije pokazala dobrom, kazali su iz sindikata podsjećajući da u Srbiji ima oko 210.000 trgovaca koji rade i subotom i nedjeljom i državnim praznicima, a da ne postoji nikakav kolektivni ugovor koji bi mogao da ih zaštiti.

Gospodarska zbornica Slovenije (TZS) pozvala je Vladu Republike Slovenije da ukine Pravilnik o ograničenjima ponude i prodaje robe i usluga potrošačima u Republici Sloveniji. U petak, 29. maja 2020., TZS pozvao je Vladu Republike Slovenije da objasni razloge zbog kojih su trgovine, uz neke iznimke, i dalje zatvorene u nedjelju. Slovenija je kraj epidemije proglasila još 31. maja 2020. godine.

Činjenica je da su i neke zemlje Europske unije uvele zabranu rada trgovina nedjeljom, ali su mnoge iskusile njene negativne ekonomske posljedice.

Mađarska je uvela zabranu 2015., a ukinula ju je godinu dana kasnije. Vlada Viktora Orbana time je u stvari preduhitrila inicijativu za raspisivanje referenduma o ovoj zabrani, vjerovatno jer je bila svjesna da će na njemu zabrana pasti.
Zabrana je bila izrazito nepopularna u Mađarskoj uprkos brojnim izuzecima - za pekare, apoteke, kioske i benzinske stanice, među ostalim.

Crna Gora uvela je zabranu rada nedjeljom u okobru prošle godine, takođe uz izuzetke: za apoteke, pekare, tržnice, benzinske stanice, prodavnice pogrebne opreme, cvjećarnice, kioske tiska, poljoprivredne apoteke, maloprodajne objekte unutar aeroeroma, luke, željezničke i autobusne stanice, štandove na sajmovima i festivalima i trgovačka skladišta na veliko.

Uprkos tome, negativne posljedice postale su vidljive nakon samo tri mjeseca - šoping-centar Delta City u Podgorici, jedini u ovoj maloj zemlji, otpustio je više od 80 radnika i zabilježio pad prometa od 18 posto. Kako su tada pisale crnogorske Vijesti, iz šoping-centra priopćili su da će se broj ljudi koji će ostati bez posla još povećavati.

Također, primijećen je trend odlaska građana Crne Gore nedjeljom u kupovinu u susjedne zemlje: u Skadar, Trebinje i Dubrovnik, gdje nedjeljom rade trgovine s modnim artiklima.

U BiH su u općinama kao što su Višegrad i Mrkonjić-Grad uveli zabranu rada nedjeljom, a kad jer riječ o praznicima pojedini veliki trgovački centri ustanovili su praksu da ne rade prvog dana vjerskih i državnih praznika, dok inicijative za zabrana rada nedjeljom na nivou entiteta ili države nisu do sada naišle na plodno tle.
Facebook Twitter Print