TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
Velike razlike u cijenama: Koliko košta Starbucks kafa širom svijeta
4.6.2020 06:56 | Indikator.ba
Cijene popularne kafe kompanije Starbucks u gotovo 16.000 poslovnica širom svijeta jako se razlikuju.

Stranica finder.com sačinila je usporedbu cijena pretvorivši sve cijene u američke dolare.

Prema ovoj platformi stanovnici Danske plaćaju najskuplju cijenu za vrući napitak - 6,05 USD. Švicarska je na drugom mjestu u međunarodnoj usporedbi s 5,94 dolara za latte, na trećem mjestu je Finska s 5,40 dolara.
Njemačka je deveta na listi - ovdje jedna latte košta 4,39 USD. Najjeftinija kafa prema podacima finder.com je u Turskoj a iznosi 1,78 USD po latteu.

Usporedba cijena koju pravi tvrtka Zaster stavlja Zurich na prvo mjesto skupih lokacija, a London u sredinu, dok Južna Afrika figurira kao najjeftinija sa 1,72 eura za napitak.

Kada ja riječ o Europi usporedba finder.com pokazuje da je kafa u sjevernoj Europi, tj. Danskoj, Švedskoj i Finskoj (prosječno 6,35 USD za latte) veća za 20 centi nego u zapadnoj Europi (prosječno 6,05 USD), dok su cijene u južnoj i istočnoj Europi niže. To je otprilike u skladu s troškovima života u tim krajevima.

S druge strane, iznenađuje činjenica da su SAD tek na 16. mjestu u rang listi finder.com sa samo 4,30 dolara po šoljici napitka. Prema daljnjoj studiji, veliki kapućino košta u prosjeku svega 2,75 USD, a u inače skupoj metropoli New Yorka najskuplji je u cijeloj zemlji sa 3,25 USD. Tamo još uvijek košta manje nego na primjer u Munchenu ili Berlinu - iako je New York inače poznat kao skupi grad.

Kafa Starbucks također je skupa na Bliskom istoku 7 USD za veliki latte u Saudijskoj Arabiji, a u Aziji, pa čak i u Južnoj Americi, prema usporedbi cijena, kafa je skuplja nego u SAD-u.

Prema godišnjem izvještaju za 2019. godinu, Starbucks je u protekle tri godine ostvario više od 70 posto prodaje prodajom pića, a samo 20 posto prihoda dolazilo je od prodaje muffina i sličnih proizvoda.

Usput, tvrtka ne samo da ostvaruje toliko velike prodaje od visokih cijena jednostavnih pića kao što su latte ili cappuccino. Veliki dio prihoda, prema Handelsblattu, dolazi od prodaje posebnih pića poput sojinog caramel kapućina.

Handelsblatt izvještava kako se takav napitak izračunava prema Starbucks-u. Ako napitak košta 7,65 eura, kupac stoga plaća samo malo više od polovice za sam kapućino - a zatim doplatu od nešto manje od 50 centi za sojino mlijeko, manje od euro za dodatak kafe i još nešto manje od eura za kremu i gotovo 80 centi za malo karamela.

Ali očito se isplati: prema godišnjem izvještaju Starbucks-a, tvrtka je u 2019. godini imala približno 26,5 milijardi dolara prodaje.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA