Menadžment
Razrješnica Nadzornom odboru i članovima Uprave Mercatora
10.6.2020 16:58 | Indikator.ba
Na 27. redovnoj Glavnoj skupštini dioničari Mercatora d.d. dali su razrješnicu Nadzornom odboru i Upravi za finansijsku 2019. godinu.

Predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić ukratko je predstavio poslovanje PS Mercator, d.d. u prošloj godini i sažeo važne poslovne događaje.

Kako tvrtka Poslovni sistem Mercator nije ostvarila dobit prošle godine, Glavna skupština nije odlučila o njenoj podjeli, a bilansni gubitak ostaje nepokriven, objavila je tvrtka.

Gubitak PS Mercatora u prethodnoj godini uglavnom je posljedica umanjenja ulaganja, a bez njihovog uzimanja u obzir, Poslovni ssitem Mercator u 2019. godini ostvario bi dobit od 9,8 miliona eura.

Prošle godine tvrtka je ostvarila 1,2 milijarde eura prihoda od prodaje, što je 5,7 posto više u odnosu na 2018. godinu, dok je trgovina na malo, što je osnovna djelatnost, zabilježila rast od 5,2 posto.

Mercator Poslovni sistem, kao najveća kompanija u grupi, u prvom je tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježio rast prihoda od 10,3%, koji su dosegli 305,91 miliona eura. Čista dobit porasla je 36 posto, na 1,73 miliona eura. Krajem maja, kada su objavljeni tromjesečni rezultati, Čizmić je naglasio važnost pravovremenog reagiranja na promijenjenu situaciju.

(Na fotografiji: Uprava Mercatora)
Facebook Twitter Print