Ekonomija
Index Heritage fondacije: BiH napravila mali pomak u ekonomskim slobodama
11.6.2020 06:49 | Indikator.ba
Bosna i Hercegovina zauzela je 82. mjesto među 180 rangiranih zemalja svijeta prema Indexu globalnih ekonomskih sloboda 2020., koji je sastavila Heritage fondacija sa sjedištem u Washingtonu, izvještava Indikator.ba.

Ocjena ekonomskih sloboda Bosne i Hercegovine je 62,6, a ukupni rezultat u odnosu na prošlogodišnje rangiranje povećan je za 0,7 bodova, pri čemu je pomogao skok u rezultatu integriteta vlade.

Bosna i Hercegovina nalazi se na 38. mjestu među 45 zemalja u regiji Europe, a njen ukupni rezultat znatno je ispod regionalnog prosjeka i približno je jednak svjetskom prosjeku.

Bodovanje Bosne i Hercegovine u indeksu započelo je 1998. godine. Od tada je zemlja ostvarila spor, ali postojani napredak. Posljednje četiri godine ekonomija je označena "umjereno slobodnom". Rast BDP-a u tom je razdoblju također bio solidan.

Glavna prepreka većoj ekonomskoj slobodi je vrlo loša izvedba pokazatelja vladavine zakona, a što uključuje vlasnička prava, pravosudnu efikasnost i integritet vlade.

- Usvajanje reformi i promjena kulture u pravosudnim i drugim vladinim institucijama ne samo da bi zemlju doveli u viši rang u Indeksu, već bi također povećali izglede za njeno pristupanje Europskoj uniji, konstatuje se u izvještaju.

Od zemalja regije, BiH je lošije rangirana od Sjeverne Makedonije koja je na 41. mjestu, Slovenije (52.), Kosova (53.), Srbije (65.), ali bolje od Hrvatske (84.) i Crne Gore (91.).

Na vrhu liste su Singapur, Hong Kong, Novi Zeland, Švicarska, Australija i Irska, koje su jedinih šest zemalja ili teritorija u kategoriji "slobodnih" ekonomija (indeks iznad 80), a na top 10 listi pridužuju im se Britanija, Danska, Kanada i Estonija kao "uglavnom slobodne" ekonomije ( indeks 70 do 80).

Na samom dnu "represivnih" ekonomija (indeks ispod 50) su Republika Kongo, Eritreja, Kuba, Venezuela i Sjeverna Koreja.
Facebook Twitter Print