Kompanije i tržišta
M.T. Abraham Group počinje analizu šteta u Aluminiju
13.6.2020 04:18 | Indikator.ba
Izraelsko-kineski konzorcij koji je s vlastima u BiH potpisao sporazum o najmu pogona posrnulog Aluminija najavio je da će njihov stručni tim iduće sedmice početi analizu šteta u pogonima mostarske kompanije s ciljem ponovnog pokretanja proizvodnje.

Na čelu tog konzorcija je M.T. Abraham Group iz Tel Aviva koji je u reakciji na navode resornog ministra energetike, industrije i rudarstva Federacije BiH Nermina Džindića da kompanija nije ispunila obaveze iz ugovora odgovorio da sve poslove, uprkos pandemiji koronavirusa, nastavljaju prema planu.

- Kao dio naših napora, MT Abraham Group je oformio lokalni tehnički tim koji će biti angažiran od 15. juna i zajedno s našim međunarodnim stručnjacima provesti tehničku procjenu štete nastale zatvaranjem tvornice kao i održavanje cijele Ljevaonice, što je nužno zbog činjenice da nije aktivna godinu dana, proipćila je izraelska kompanija

MT Abraham Group osigurat će efikasno ponovno aktiviranje tvornice u dogledno vrijeme, u skladu s potpisanim ugovorom, priopćila je grupa.

Aluminij Industries d.o.o., njegovo rukovodstvo i međunarodni partneri ostaju u potpunosti posvećeni uspješnoj provedbi sporazuma potpisanog 7. aprila 2020. godine s ciljem ponovnog aktiviranja proizvodnog procesa i osiguravanju ponovnog zapošljavanja zaposlenika Aluminija, navodi se.

Mostarska kompanija prestala je raditi u srpnju 2019. jer su dugovanja premašila 440 miliona KM, uglavnom za troškove električne energije.

U Aluminiju je radilo više od 900 radnika. MT Abraham Group se obavezala ponovno pokrenuti proizvodnju u pogonima Ljevaonice, a zatim i u tvornici Anoda te Elektolize.

Federacija BiH je u mostarskom Aluminiju pojedinačno najveći suvlasnik s 44 posto udjela, još toliko imaju radnici, a vlada Republike Hrvatske vlasnik je 12 posto dionica.
Facebook Twitter Print