Menadžment
Predsjednik Uprave OTP banke Sandor Csanyi najbogatiji je Mađar
15.6.2020 06:45 | Indikator.ba
Predsjednik i izvršni direktor vodeće banke u centralnoj i Istočnoj Evropi OTP, Sandor Csanyi, koji također ima velike poslove u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, zadržao je čelnu poziciju kao najbogatiji čovjek u Mađarskoj, prema izvještajima lokalnih medija.

Posljednja lista "100 najbogatijih Mađara" sastavljena je na temelju rezultata 2019. godine, ali uzela je u obzir prve učinke pandemije koronavirusa (COVID-19) između marta i maja ove godine.
Prema procjenama, Csanyijeva imovina pala je na 310 milijarde HUFF8 (898 miliona eura). Bankar je sačuvao svoj dugogodišnji položaj kao najbogatiji čovjek u Mađarskoj.

Gorgy Gattyan zamijenio je Lorinc Meszarosa na drugom mjestu s imovinom od 280 milijardi mađarskih forinti. Gattyan je uvećao ulaganja u Docler Holdingu nakon što je zaradio bogatstvo u internetskoj zabavi za odrasle. Biznismen je također uključen kao finansijer u mađarsku inovaciju, teqball, koja se igra na posebnom zakrivljenom stolu.

Meszaros, bivši opskrbljivač plinom koji je ušao u mađarsku elitu za samo nekoliko godina, imao je pad na 270 mlrd. forinti.

Oni koji sastavljaju popis kažu da je bogatstvo Orbanovog prisnog prijatelja skočilo sa 24bn forinti u 2015. godini na 120bn forinti godinu dana kasnije. Meszaros, ranije gradonačelnik Felcsuta, rodnog grada premijera, kontrolira holding kompaniju Opus Global, koja kotira na berzi u Budimpešti.

Njegova se imovina posljednjih godina uvećala uz pomoć unosnih državnih ugovora.
Jedna od njegovih podružnica RM International uključena je u kinesko-mađarski konzorcij za obnovu i proširenje mađarskog dijela željezničke pruge Budimpešta-Beograd, finansiranog od Kine, u iznosu od 2,1 milijardu eura.

Laszlo Szijj, vlasnik građevinske firme Duna Aszfalt, zauzeo je sedmo mjesto s imovinom od 120 milijuna HUF. Izvještava se da je zet premijera, Istvan Tiborcz, nagomilao HUF36 milijardi u samo nekoliko godina otkako se oženio Orbanovom najstarijom kćeri.

Ukupna imovina najmoćnijih muškaraca i žena u Mađarskoj iznosila je 4,6 triliona HUF, što je 65 milijardi HUF manje nego godinu dana ranije.
Facebook Twitter Print