Život i umjetnost
Sve informacije o sigurnim putovanjima širom Evrope na jednom mjestu
17.6.2020 06:45 | Indikator.ba
Evropska komisija pokrenula je "Re-open EU", web platformu za podršku sigurnom ponovnom pokretanju putovanja i turizma širom Europe.

Platforma pruža informacije u stvarnom vremenu o granicama i dostupnim prijevoznim i turističkim uslugama u državama članicama. Ponovno otvorena EU također će uključivati ​​praktične informacije koje su osigurale države članice o ograničenjima putovanja, javnim zdravstvenim i sigurnosnim mjerama kao što su fizičko distanciranje ili nošenje maski za lice, kao i druge korisne informacije o turističkim i EU ponudama.

To će omogućiti Europljanima da donose odgovorne i dobro informirane odluke o upravljanju stalnim rizicima koji se odnose na coronavirus dok planiraju svoje odmore i putovanja tokom ovog ljeta i šire.

- Nakon nekoliko nedjelja zatvora, unutrašnje granice EU se ponovo otvaraju. Ponovno otvorena internetska stranica EU koju pokrećemo putnicima će pružiti jednostavan pristup informacijama kako bi im pomogli da pouzdano naprave planove putovanja i budu sigurni tokom svog putovanja. Takođe će pomoći malim vlasnicima restorana i hotela, kao i gradovima širom Evrope, da crpe inspiraciju za inovativna rješenja koja su razvili drugi, rekao je Thierry Breton, komesar za unutrašnje tržište.

Mariya Gabriel, komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade kazala je da otvorena EU platforma pruža ažurne, bitne informacije "kako bismo mogli ponovo početi sigurno istraživati ​​Evropu".

Nova platforma, koja također dolazi s mobilnom verzijom (web-bazirana aplikacija), djeluje kao ključna referentna točka za sve koji putuju u EU jer centralizira ažurne informacije Komisije i država članica u jedno mesto.
Omogućit će ljudima da pregledavaju informacije, ažuriranja i savjete za pojedine zemlje članice putem interaktivne mape.
Bit će dostupna na 24 službena jezika EU-a.

Nadalje, platforma uključuje informacije o shemama pokroviteljskih kupona koje potrošačima omogućavaju da pokažu podršku svojim omiljenim hotelima ili restoranima kupujući vaučere za budući boravak ili obrok nakon što se ponovo otvore, kako bi se pomoglo evropskoj ugostiteljskoj industriji da se ukinu ograničenja i da se granice ponovo otvore.

Patronatski vaučeri pomažu preduzećima da prebrode uska grla u gotovini, s uslugama koje su kasnije pružene. Iznos koji kupac plaća direktno ide davatelju usluga.
Facebook Twitter Print