Život i umjetnost
Turisti moraju uplatiti depozit od 3.000 dolara za ulazak u zemlju
21.6.2020 06:01 | Indikator.ba
Putnici koji uđu u Kambodžu trebat će uplatiti depozit od 3.000 dolara u zračnoj luci u gotovini ili kreditnom karticom za troškove usluga Covid-19 na aerodromu i imati 50.000 dolara pokrića putnim osiguranjem, saopćila je vlada Kambodže.

Poruka, objavljena na Twitter računu premijerove vlade i datirana 16. juna, sadrži spisak srodnih obaveza koje su odobrili Ministarstvo zdravlja i Državni sekretarijat za civilno vazduhoplovstvo.

Nakon dolaska na aerodrom, putnici će morati platiti nadoplatu od 5 dolara za prijevoz do ispitnog centra, zatim 100 dolara za test Covid-19. Noćenje u hotelu ili "centru za čekanje" dok čekate rezultate košta 30 dolara, a za tri obroka naplaćuje se dodatnih 30 dolara dnevno.

Ostale naknade uključuju 15 dolara za pranje rublja, 5 dolara dnevno za medicinski nadzor i još 3 dolara za sigurnosne usluge.

Ostatak depozita vraća se pod uvjetom da putnik i ostale osobe iz istog leta imaju negativne rezultate testa. Ipak, turisti se moraju samoizolirati 14 dana nakon dolaska u odabrani smještaj.

Iz karantene putnici se moraju svakodnevno javljati ljekarima i 13. dana podvrgnuti se drugom testu Covid-19. Medicinsko uvjerenje o napuštanju zemlje koštat će dodatnih 30 dolara.

Naknade se primjenjuju na sve putnike osim onih koji se bave diplomatskim ili zvaničnim vladinim poslovima, saopćile su vlasti.

Putnik koji bude pozitivan na virus Covid-19 i pokaže simptome koji zahtijevaju bolničko liječenje bit će odveden u državnu bolnicu i podvrgnut dodatna četiri ispitivanja, od kojih svaki košta 100 dolara. Ako putnik umre, cijena sahrane i kremiranja iznosi 1.500 dolara.

Svi ovi troškovi automatski će se oduzeti od depozita od 3.000 dolara, saopštili su vladini zvaničnici.
Facebook Twitter Print