Politika i društvo
Grad u Hrvatskoj omogućava plaćanje javnih usluga kriptovalutama
27.6.2020 17:34 | Indikator.ba
Sveta Nedelja postaje prvi grad u Hrvatskoj u kojem će javne usluge moći da se plaćaju kriptovalutama.

Kako je najavljeno, radi omogućavanja tog alternativnog načina plaćanja gradonačelnik Dario Zurovec potpisuje u petak ugovor o procesiranju kriptovaluta sa direktorom Elektrocoina Nikolom Škorićem.

-To će funkcionisati slično kao plaćanje internet bankarstvom. Na uplatnicama postoji kod koji se skenira, potom se otvara platni widget, a nakon što korisnik završi plaćanje i pošalje određeni iznos kriptovalute, na račun Grada Svete Nedelje leći će će protivvrednost u kunama, objašnjava Škorić.

Njegova firma je u registru firmi koje se bave kupoprodajom kriptovaluta pri Hrvatskoj agenciji za nadzor finansijskih usluga (Hanfa), a radi kao kriptomjenjačnica i platni procesor.

Procesiranje podrazumijeva konvertovanje kriptovalute u kunu prema važećem kursu u trenutku izvršenja usluge, navodi se u saopštenju Grada Svete Nedelje.

Škorić kaže da je taj grad među pionirima u svijetu koji nude plaćanje javnih usluga u kriptovalutama poput bitkoina (u Evropi nekoliko godina švicarski grad Cug u blizini Ciriha omogućava i plaćanje lokalnog poreza na taj način).

Gradončelnik Svete Nedelje kaže da tako šalju poruku da su okrenuti budućnosti i spremni da diktiraju tempo promjena.

- U ovom trenutku ne očekujemo veliki broj transakcija, premda očekujemo da će u budućnosti njihov broj samo rasti. Međutim, u Svetoj Nedelji postoje preduzeća koja koriste kriptovalute poput, na primer, Greyp bikes Mate Rimca, koja će tako moći da plati komunalnu naknadu, kaže Zurovec za hrvatski portal Novac.

Iz Rimčeve kompanije nisu odgovorili hoće li to zaista učiniti.

Svakako, plaćanje gradskih računa bitkoinima je više simboličan potez kojim se stvara svijest i polako širi sistem kupovine i trošenja u kriptovalutama.

- Građani neće pohrliti, ali će razmisliti o tom načinu plaćanja, kao i o činjenici da je u pitanju elektonski keš, a Hrvati vole keš. Bitkoini su, naime, na vašem mobilnom telefonu, imate nešto što pripada samo vama, ne i banci, komentariše Škorić.

Njegova kompanija inače već sarađuje sa Hrvatskom poštom, u čijih se 55 poslovnica za gotovinu mogu kupovati kriptovalute.
Facebook Twitter Print