Ekonomija
Jugoistočna Evropa kao nova Silicijumska dolina EU
28.6.2020 04:39 | Indikator.ba
Tokom protekle decenije, nekoliko startup kompanija lociranih u zemljama jugoistočne Evrope - Albaniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Kosovu - privuklo je pažnju menadžera globalnog rizičnog kapitala i privatnog kapitala, izvještava Delo.

Hiljade startupa privuklo je stotine miliona eura u regiju za finansiranje softvera koji se koristi za trgovinu kriptovalutama i razvoj blockchaina, UI-ja, fintech-a i marketinške tehnologije. Neki početni ekosistemi u jugoistočnoj Europi, posebno Slovenija, Rumunija i Bugarska, uspijevaju.

U posljednjih nekoliko godina, startapovi iz tri zemlje pokazali su vrhunsku privlačnost kapitala i prikupili više od 500 miliona eura finansiranja. Djelomično zato što su ove tri države dio Europske unije (EU), što olakšava osiguranje kapitala iz drugih zemalja EU-a kao i SAD-a.

Veliki broj ljudi koji radi u ovoj industriji ili želi raditi u ovoj industriji podržao je startup kompanije. U stvari, Rumunija - s nešto više od 300.000 - ima najviše tehnoloških radnika u regiji, a neki analitičari procjenjuju da će ICT sektor do 2025. godine iznositi oko polovinu BDP-a Bugarske. Slovenija ima više od 25.000 ICT radnika.

Sve ove zemlje svrstavaju se među prvih 50 od 208 zemalja na svijetu s najbržim internetskim brzinama, jer vjeruju da budućnost leži u tehnologiji s kvalitetnom i pouzdanom vezom. Ova vrsta razmišljanja ilustrira nekoliko uspješnih startupa u tim zemljama.

Dok Slovenija, Rumunija i Bugarska imaju različite startape, od faze istraživanja do osiguranja finansiranja iz D-serije, u svakoj se zemlji neko ističe.

Rumunski UiTech, kompanija sa softverom za automatizaciju robotskih procesa, jedan je od najperspektivnijih u jugoistočnoj Evropi. Dva glavna proizvođača softvera, Telerik i Dynamo Software, dolaze iz Bugarske. Slovenija je ta koja impresionira u području blockchaina i kripto valuta.

Rumunski UiTech, kompanija sa softverom za automatizaciju robotskih procesa, jedan je od najperspektivnijih u jugoistočnoj Evropi. Dva glavna proizvođača softvera, Telerik i Dynamo Software, dolaze iz Bugarske. Slovenija je ta koja impresionira u području blockchaina i kriptovaluta.

Slovenska tvrtka CargoX, predstavljena 2017. godine, mijenja način obrade pošiljki, otpremnih dokumenata koji komuniciraju o vlasništvu i podacima o prijenosu robe koja se šalje. Platforma je zasnovana na bloku Ethereum.

CargoX nije jedina blockchain kompanija koja dolazi iz jugoistočne Europe. Bugarski startapovi koriste blockchain u različite svrhe. Colibra vodi blockchain kako bi pronašao optimalne police osiguranja za kupce, Jarvis pomaže korisnicima da upravljaju njihovim ličnim finansijama pomoću programa temeljenog na blockchainu, a Minirium Network vidi blockchain kao sigurnosnu silu koja štiti korisničke podatke velikih kompanija.

U jugoistočnoj Europi je započelo novo tehnološko razdoblje, što postavlja prilično puno pitanja. Jasno je, međutim, da blockchain tehnologija omogućava mnogo više od trgovanja kriptovalutama, navodi Delo.
Facebook Twitter Print