Život i umjetnost
Arheološko otkriće kod Trebinja: Pronađen novac cara Konstantina II
29.6.2020 06:01 | Indikator.ba
Stručnjaci Muzeja Hercegovine u selu Gomiljani, kod Trebinja, rade na arheološkim istraživanjima Crkve cara Konstantina i carice Jelene i grobovima unutar i oko crkve, gdje su već pronađeni ostaci grnčarije i keramike, uglavnom iz srednjeg vijeka, kao i novčići s likom cara Konstantina i bronzana igla pribadača, izvještavaju Novosti.

S obzirom na to da je Crkva cara Konstantina i carice Jelene zaštićeni nacionalni spomenik, trebinjski arheolozi očekivali su da pronađu vrijedne istorijske dokaze, ali ono što je značajno i što je novina jeste postojanje dokaza da je taj vjerski objekat izgrađen mnogo prije nego što se do sada vjerovalo.

- Sam arhitektura govori u prilog tome da crkva nije iz 15. vijeka, nego starija, ali mi za sada, dok se ne završe arheološka istraživanja, ne možemo reći iz kog je perioda. Međutim, ona po svojoj arhitekturi odgovara srednjovekovnim crkvama. Ono što je još važnije, crkva je ukopana u sloj iz 4. i 5. vijeka, odnosno arheološki sloj koji je nastao rušenjem nekog starijeg objekta, s obzirom na to da je prisutna krovna rimska opeka, kao i rimska keramika, rekla je Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine.

U tom sloju, u unutrašnjosti crkve, pronađen je i novac cara Konstantina II, bronzani folis, na čijem aversu je predstavljen lik cara Konstantina Velikog, sa velom na glavi, a na reversu car Konstantin, u stojećem stavu, obučen u togu, predstavljen kao božanstvo.
- Ovakav novac, u čast cara Konstantina, kovao se nakon njegove smrti i predstavlja oboženog cara, a ovaj primjerak, po dosadašnjim zapažanjima, iskovan je u kovnici u Aleksandriji 347-348. godine, odnosno 10 godina nakon smrti cara Konstantina Velikog - dodala je Grujićeva.

U selu Gomiljani postoje ukupno tri crkve koje su proglašene za nacionalni spomenik, kao i dvije praistorijske gomile na kojima se nalazi srednjovekovna nekropola s više od 50 stećaka, navode, između ostalog, Novosti.

(Foto: Ilustracija novca rimskog cara Konstantina)
Facebook Twitter Print