Kompanije i tržišta
Commerzbank bi mogla ukinuti do 7000 radnih mjesta
29.6.2020 06:31 | Indikator.ba
Commerzbank, koja je djelomično nacionalizirana u finansijskoj krizi, mogla bi smanjiti do 7.000 radnih mjesta u sklopu oštrijih mjera štednje.

Pored toga, oko 400 podružnica trebalo bi biti zatvoreno, javila je u subotu novinska agencija Bloomberg pozivajući se na osobe koje su upoznate s tom problematikom.
To bi rezultiralo znatno većim smanjenjem radnih mjesta i podružnica nego što je najavljeno u septembru 2019. godine. Izvršni direktor Commerzbanka Martin Zielke već je u februaru najavio da bi mjere štednje trebalo ponovo pokrenuti.

Zielke je pod pritiskom, jer mnogi investitori, a prije svega veći dioničar Cerberus, nisu zadovoljni razvojem i ciljevima programa štednje. Zielke je najavio smanjenje još 2.300 ili oko šest posto stalnih radnih mjesta i zatvaranje svake petine od oko 1.000 filijala. Međutim, on je također ublažio ciljeve za omjer troškova i prinosa na kapital.
Država, koja im nešto više od 15 posto u banci, naručila je stručno mišljenje Boston Consulting Group (BCG).

Prema ranijem Bloombergovom izvještaju, savjetnici su preporučili još drastičnije mjere štednje, uključujući još jasnije smanjivanje mreže podružnica. Planirano smanjenje troškova za oko 600 miliona eura do 2023. godine stoga bi trebalo biti dvostruko ili trostruko veće od plana Uprave. Zielke je tada u februaru najavio da će revidirati vlastitu strategiju.

Na generalnoj skupštini u maju rekao je da će banka ove godine "ponovo ubrzati upravljanje troškovima". Banka 5. avgusta planira predstaviti detalje planiranih daljnjih mjera štednje kada budu objavljeni podaci za prvih šest mjeseci.
Portparol je potvrdio ovaj plan, navodi se u subotnjem izvještaju Bloomberga, ali nije želio da detaljnije komentariše informacije.
Facebook Twitter Print