Kompanije i tržišta
Međunarodni aerodrom Sarajevo traži finansijsku pomoć Vlade
29.6.2020 09:29 | Indikator.ba
Međunarodni aerodrom Sarajevo zatražio je finansijsku pomoć Vlade Federacije BiH kako bi sanirao posljedice uzrokovane pandemijom koronovarisa.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković sa svojim saradnicima upoznao je federalnog ministra prometa i komunikacija na sastanku krajem prošle sedmice sa trenutnim stanjem poslovanja Aerodroma s obzirom na posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Zatražena je finansijska pomoć Vlade Federacije BiH i resornog ministarstva kako bi se sanirale posljedice uzrokovane pandemijom.

Istaknuto je kako će biti potrebno najmanje dvije godine kako bi se promet vratio na stanje iz 2019. godine tj. prije pandemije koronavirusa.

Ministar Lasić je istaknuo kako će upoznati Vladu sa trenutnim stanjem, te zatražiti od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da osigura konkretnu finansijsku pomoć za Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Direktor Kajmaković rekao je ranije medijima da je Međunarodni aerodrom Sarajevo u prva četiri mjeseca ove godine zabilježio gubitak od četiri miliona maraka.

Aerodrom Sarajevo je u aprilu 2020. godine ukupno prevezao 929 putnika, nakon što je u martu imao 28.249 putnika.

Sarajevski aerodrom je zatvoren 30. marta, a obnovio je letove 1. juna ove godine, ali sa smanjenim obimom, izvještava Indikator.ba.
Facebook Twitter Print