Kompanije i tržišta
Dionice Wirecarda porasle 150 posto: Uprava želi nastaviti poslovanje
29.6.2020 14:55 | Indikator.ba
Procesor platnog prometa Wirecard, koji se bori da preživi nakon skandala sa bilansom stanja, nastavlja poslovati uprkos zahtjevu za stečaj.

- Odbor vjeruje da je nastavak u najboljem interesu povjerilaca, istakla je DAX grupa u subotu u Aschheimu kod Minhena.

Upravni odbor prošlog četvrtka podnio je zahtjev za pokretanje postupka insolventnosti za Wirecard AG. Prema podacima kompanije, ispitivanje da li će se otvoriti postupak insolventnosti je u toku.

Poslovanje kompanija u grupi, uključujući licencirane jedinice, trenutno se nastavlja, saopšteno je.
Stalno se provjerava da li se moraju podnijeti i zahtjevi za stečaj za podružnice Wirecard grupe. Kompanije iz grupe, osim male razvojne podružnice, trenutno nisu podnijele zathjev stečaj.

Dionice Wirecarda postali su zanimljive za špekulante. Nakon gubitka od nešto manje od 99 posto u posljednjih sedam trgovinskih dana, njihova cijena u ponedjeljak ujutro privremeno se više nego utrostručila, na 4,05 eura. U poslijepodnevnim satima dionice procesora za plaćanja dobilr su privremeno na vrijednosti 153,71 posto, na 3,25 eura, nakon što su još prošlog petka bile na putu za cijenu od jednog eura. Povremeno se cijena spuštala na nivo od 1,08 eura, a samo prije nešto više od dva mjeseca, papiri su i dalje koštali više od 140 eura, a sredinom juna još preko 100 eura.

Međutim, tako oštra poskupljenja u prvim minutama trgovanja u ponedjeljak mogu se objasniti u maloj mjeri temeljnim razlozaima, a više su dokaz da dionice, čija je cijena u međuvremenu postala niska, kupuju uglavnom špekulanti koji dolaze da pokupe ostatak dionica nakon pada cijena.

Prema izvještaju iz štampe, za poslovne dijelove njemačkog konkurenta zainteresovani su francuski pružatelji platnih usluga.
Worldline i podružnica Ingenico potencijalni su profiteri posrnuća Wirecarda napisao je Paul Kratz iz tvrtke Jefferies. Međutim, skeptičan je po pitanju mogućih preuzimanja dijelova Wirecard-a, jer su obje firme u dobroj poziciji da same privuku kupce Wirecard-a.

Bivši čelnici kompanija su pod istragom zbog sumnje da su manipulirali bilansima (nije jasno gdje je nestalo 1,9 milijardi eura), a njemački regulator Bafin, koji je dopustio aferu takvih razmjera s elitnom kompanijom, nalazi se pod salvom kritika. Prvi put u istoriji se dogodilo da je jedna od kompanija koja čini DAX30 indeks bankrotirala!

Kao pružatelj usluga platnog prometa, Wirecard upravlja bezgotovinskim novčanim tokovima između trgovaca s jedne strane i banaka i kompanija sa kreditnim karticama s druge strane.
Grupa zapošljava gotovo 6.000 ljudi širom svijeta.
Facebook Twitter Print