Politika i društvo
Todorić negirao da je oštetio Agrokor: Optužnica je "glupost"
29.6.2020 15:53 | Indikator.ba
Bivši prvi čovjek Agrokora Ivica Todorić na zagrebačkom sudu je izjavio da nije kriv za navodno krivično djelo oštećenja njegove bivše firme u iznosu od 1,25 miliona eura.

Na početku suđenja u ponedjeljak, najbogatiji Hrvat mnogo godina, Todorić, rekao je da su optužbe tužiteljstva "glupost". Todorić je na sud došao bez advokata, jer je procijenio da mu ne trebaju.

Između ostalog, rekao je da je uzeo 500 miliona eura kredita u Njemačkoj i Londonu kako bi mogao kupiti Mercator.
- Kapitalizirao sam Agrokor svojim novcem i sada će mi reći da sam nanio štetu svojoj kompaniji, rekao je.

Optužio je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i njegove interesne grupe da su ga "uklonili".

Todorić i bivši izvršni finansijski direktor grupe Ante Huljev optuženi su za zloupotrebu položaja u grupi u 2013. godini. Prema navodima tužilaštva, oni su platili 1,25 miliona eura za usluge švicarske konsultantske kompanije iako su znali da im neće biti pružene. Prema tužilaštvu, švicarska kompanija je tako neopravdano dobila 1,25 miliona eura.

Prvooptuženima je, navodno, pomagala i austrijska državljanka Nicole De Rossi, koja je bila odgovorna osoba u švicarskoj kompaniji, navode iz tužilaštva. Optužena je i bivša članica uprave Agrokora, Piroška Canjuga, za poticanje Todorića i austrijskog državljanina na kriminal. Huljev i De Rossijeva su vlasnici švicarske kompanije.

Protiv Todorića se vodi najmanje još jedna istraga zbog sumnje u krivična djela u Agrokoru iz kojih je kasnije nastala Fortenova. Od jeseni 2017. istražuju se okolnosti u kojima su on i njegovi sinovi i 12 bivših članova uprave koncerna i zagrebačke podružnice revizorske kuće Baker Tilly iz blagajne prenijeli najmanje 130 miliona eura na privatne račune.

U septembru prošle godine zagrebačko Tužiteljstvo podiglo je i 13 optužnica protiv 29 hrvatskih državljana zbog optužbi za krivotvorenje službenih i poslovnih dokumenata u poslovanju s Agrokorom.

Todorić se sakrio od hrvatskog pravosuđa u Londonu, a Velika Britanija ga je izručila Hrvatskoj u novembru 2018., kad je platio milion eura kaucije kako bi se mogao braniti na slobodi.
Facebook Twitter Print