Ekonomija
Pod uticajem korona krize pad tržišta nekretnina neminovan
30.6.2020 05:25 | Indikator.ba
Tržište nekretninama u Bosni i Hercegovini se iz godine u godinu razvija, ali trenutna situacija sa pandemijom i nesigurnost kod građana da ulažu, u narednom razdoblju bi mogli dovesti i do promjene u ovom sektoru, smatraju stručnjaci za nekretnine, izvijestila je BHRT.

- Ja smatram da ukoliko se ova korona kriza nastavi, i ako to bude djelovalo na ekonomiju na ovaj način kako je djelovalo, do sada, smatram da je pad nekretnina neminovan. To se odnosi na sve kategorije nekretnina i ponuda i potražnja će biti uskraćene za mnoge stvari, kazao je za BHRT Minet Mušić, arhitekta i stručnjak za promet nekretnina.

Stanogradnja u Bosni i Hercegovini posljednih godina doživljava procvat. Cijene nekretnina nisu se mijenjale za vrijeme pandemije, a varariraju zavisno od ekonomske razvijenosti grada.

- Cijene su najveće u Sarajevu, Mostaru, a u posljednje vrijeme i u Trebinju. Neka prosječna cijena novoizgrađenih stanova, i to manje kvadrature, je oko 2500 maraka, kaže Edin Baltak iz Udruženja učesnika u prometu nekretnina FONO.

U Republici Srpskoj cijene su niže nego u Federaciji. Razlika u cijeni kvadarata u Istočnom Sarajevu i Sarajevu je i nekoliko stotina maraka.

- Cijena je ono na što kupci prvo obraćaju pozornost zbog toga je potražnja veća od ponude. Cijena stanova u Istočnom Sarajevu je nekih 1350, pa do 1600 u novogradnji, a što se tiče grada Sarajeva ovisno od lokacije, da li je Dobrinja, Centar, od 1500 pa nadalje, kaže Vukmanović.

Iako cijene nekretnina proizvoljno određuju njihovi vlasnici, stručnjaci smatraju da ima prostora za pojeftinjenje, te da bi se one trebale prilagoditi životnom standardu građana.
Facebook Twitter Print