Ekonomija
Ekonomije CEE staju na noge, ali oporavak teče različitom brzinom
30.6.2020 06:49 | Indikator.ba
Pokazatelji ekonomskog raspoloženja ponovo su počeli rasti u junu u srednjoj i istočnoj Europi (CEE), ali velike su razlike među zemljama kojim brzinama se oporovljaju od korona krize, izvijestio je Capital Economics u napomeni 29. juna.

- Široki porast junskih pokazatelja ekonomskog sentimenta pruža daljnje znakove da su se ekonomije srednje i istočne Europe počele vraćati na noge krajem drugog tromjesečja. U skladu s tim, porast raspoloženja je različit u sektorima, a ankete ukazuju na 5-postotni pad regionalnog BDP-a u drugom kvartalu, rekao je Liam Peach, ekonomista, u napomeni poslanoj klijentima.

Zemlje u kojima se ekonomski osjećaji najbrže oporavljaju su Poljska i Slovačka, koje su ujedno i dvije ekonomije koje su imale najstroži pad sentimenta na početku drugog tromjesečja. S druge strane, raspoloženje u Češkoj se u junu jedva mijenjalo.

Ponderirani pokazatelj ekonomskog senetimenta Capital Economicsa za CEE porastao je sa 60,0 u maju na 68,0 u junu, ali i dalje je znatno ispod nivoa od prije pojave virusa od 97,2 u martu, naveli su konsultanti u napomeni.

- Regionalni BDP smanjio za oko 4% na godišnjem nivou na kraju drugog kvartala, nakon što se u aprilu smanjio za više od 6 posto, kaže Capital Economics. - Poboljšanje raspoloženja bilo je široko zasnovano u svim sektorima.

Servisni sektor počeo se oporavljati u svim zemljama regiona, ali i dalje sporo, jer epidemija nije gotova i sada raste strah od drugog talasa, izvijestio je bne IntelliNews. Očekuje se da će sektori poput ugostiteljstva biti najviše pogođeni, što će stvoriti ozbiljne probleme zemljama sa značajnim turističkim sektorima poput Turske i Hrvatske.

Industrijski sektor djeluje nabolje jer se tvornice u cijeloj regiji počinju ponovno otvarati, iako se provode režimi socijalne distance za radnike.

Industrijske teške ekonomije u srednjoj Evropi snažno su se oporavile i sada su otprilike nadoknadile polovinu svog pada između marta i aprila.
Facebook Twitter Print