Ekonomija
Prvi put od 2009. nije preuzeta niti jedna akcizna markica za domaće cigarete
30.6.2020 07:30 | Indikator.ba
Prvi put od uspostave evidencija akciznih markica, u skladu sa zahtjevima novog Zakona o akcizama 2009. godine, desilo se da nije preuzeta niti jedna akcizna markica za domaće cigarete, navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, izvještava Indikator.ba.

- To ukazuje na zaključak da se ne planira domaća proizvodnja cigareta, barem ne u narednom periodu. Ostaje pitanje da li je ta poslovna odluka samo uvod u potpuno gašenje domaće duhanske industrije u Sarajevu ili je privremena zbog otežanog poslovanja u BiH zbog koronavirusa, navode iz UIO BiH u svojem najnovijem biltenu.

Prihodi od akciza na duhanske prerađevine su u aprilu zabilježili rast od 8,4%, čime je nastavljen pozitivan trend rasta od mjeseca februara, navodi UIO u analizi. No, i pored rasta prihoda od akciza u aprilu broj akciznih markica (tj. paklica cigareta) je bio manji za 1,9%.

U cjelini, na nivou četiri mjeseca od duhanskih kompanija preuzeto je 5,8% više akciznih markica za cigarete nego u istom periodu 2019, iako su maloprodajne cijene cigareta povećane početkom godine, dodaje se.
Facebook Twitter Print