Kompanije i tržišta
Varta dobila 300 miliona eura javnog novca da razvija baterijske ćelije
30.6.2020 09:29 | Indikator.ba
Varta AG dobija javno finansiranje u iznosu od 300 miliona eura za dva projekta evropske inicijative za izgradnju proizvodnje baterijskih ćelija.

Oba projekta su konačno odobrena od Federalnog ministarstva za ekonomska pitanja i energetiku kao direktnog sponzora, saopćio je proizvođač baterija Varta.

Prvi projekt razvoja i industrijalizacije litijum-jonskih okruglih ćelija ima obim finansiranja od 198,5 miliona eura i trajat će do kraja 2024. Pokrenut će drugi projekt razvoja i industrijalizacije litijum-jonskih ćelija malog formata i litijum-jonskih baterijskih ćelija u posebnim formatima sa finansijskim iznosom od 101,5 miliona eura i trajat će do kraja juna 2022. godine.

Akcije Varte već su porasle za 6,26 posto, na 97,60 eura u naknadnom trgovanju na Tradegateu. U ranoj trgovini ba XETRA papiri Varta skočili su za 6,51 posto na 103,10 eura, najviši nivo od januara.

Zemlje Europske unije žele parirati azijskoj konkurenciji na planu proizvodnje baterija visokih performansi.

Zbog sve većeg broja električnih automobila u Evropi, potražnja za baterijama i baterijskim ćelijama će se povećavati u narednim godinama.
Međutim, mnogi proizvođači automobila trenutno kupuju svoje ćelije u Aziji i zatim ih sklapaju u baterije i ugrađuju u svoje električne automobile. Prije nekoliko godina, nekoliko zemalja članica EU i predstavnika preduzeća osnovalo je takozvanu "baterija alijansu".

Kako bi bile konkurentne azijskim, kompanije putem evropske inicijative dobijaju državnu podršku.
Facebook Twitter Print