Ekonomija
Švedski Lindab zatvara IMP Klimu, pogođeno i poslovanje u BiH
1.7.2020 04:37 | Indikator.ba
Švedska grupacija Lindab odlučila je zatvoriti IMP Klima Group u svovenskoj Idriji, a čime će biti pogođeno i poslovanje u Bosni i Hercegovini.

- Proizvodnja klima uređaja u Sloveniji bit će zaustavljena do kraja 2020. godine, napisali su u saopćenju za javnost na web stranici kompanije.- Odluka o zatvaranju IMP Klima teška je jer utječe na mnoge zaposlenike koji su dali sve od sebe da poboljšaju rad kompanije, rekla je Ola Ringdahl, predsjednica i izvršni direktor kompanije Lindab, izvijestio je dnevni list Delo.

Na web stranica je dodatno obraložena odluka o zatvaranju:

- U Europi postoje mnogi proizvođači klima uređaja, a konkurencija je izuzetno jaka. Ako niste jedan od najboljih ili najvećih igrača, teško je postići zadovoljavajuću profitabilnost. U Lindabu sve poslovne jedinice moraju doprinijeti našem 10-psototnom operativnom cilju marže. Za IMP Klima ne vidimo realan put ka profitabilnosti i rastu. Zbog toga smo odlučili zatvoriti poslovanje.

Lindab grupa koja razvija, proizvodi i prodaje sistemska rješenja za pojednostavljenu gradnju i unutrašnju klimu, zapošljava više od 4.600 ljudi u 32 zemlje.

U 2014. godini na tržištima sjeverne Europe ostvareno je 46 posto prometa, za područje srednje i istočne Europe, uključujući zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, taj udio je iznosio 21 posto. Trideset posto prodaje ostvareno je na tržištima zapadne Europe, dok su na ostalim tržištima ostvarili tri posto prometa.

Grupaciju IMP Klima čine Lindab klima sistemi, d.o.o. u Sloveniji i njenim podružnicama. Prihodi od prodaje sistema za ventilaciju zgrada u 2019. godini, prema objavljenim podacima na web stranici, iznosili su 269 miliona švedskih kruna (25,6 miliona eura).

Zatvaranje pogona zahvatit će 226 zaposlenih, od čega 212 zaposlenih u Sloveniji i 14 u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
Jednokratni troškovi, uključujući otpremnine i troškove otpisa, procjenjuju se na 60 do 70 miliona SEK (5,7 do 6,6 miliona eura), od kojih će glavni dio negativno utjecati na operativnu dobit u drugom tromjesečju 2020. Švedski Lindab IMP Klimu je kupio 2015. od korporacije Hidria.
Facebook Twitter Print