Život i umjetnost
Šta je pokazala studija o prednostima i nedostacima rada od kuće
25.7.2020 16:41 | Indikator.ba
Rad od kuće tokom pandemije Covid-19 zaposleni doživljavaju kao pozitivan pomak, manje su pod stresom i produktivniji su, pokazalo je istraživanje koje je za zdravstveno osiguravajuće društvo DAK provelo u institucijama IGES i Forsa.

Prema studiji, prije pandemije 21 posto zaposlenika izvijestilo je da su bili pod stresom zbog posla, a za vrijeme koronske krize ili posla od kuće, međutim, taj je udio pao na 15 posto.
Među onima koji redovno rade kod kuće, 56 posto je ocijenilo svoj rad produktivnijim nego što je bio slučaj u sjedištu tvrtke.

Među ostalim pozitivnim učincima rada od kuće, ispitanici ističu lakše usklađivanje posla i privatnog života (dvije trećine ispitanika) i činjenicu da ne moraju gubiti vrijeme s prijevozom na posao (također dvije trećine ispitanika).

Čak 76,9 posto sudionika u anketi naglasilo je da će i ubuduće raditi od kuće.

Direktor DAK-a Andreas Storm istaknuo je za dpa da rad kod kuće ne samo da smanjuje mogućnost zaraze novim koronavirusom, već također ima blagotvoran učinak na mentalnu ravnotežu. Uvjeren je da ove pozitivne nalaze treba uzeti u obzir u oblikovanju mogućih promjena na ovom području u budućnosti.

Također je istaknuo neke negativne učinke rada od kuće, koje ne treba zanemariti. To je uglavnom problem nejasnog razgraničenja između privatnog i profesionalnog života, što je posebno karakteristično za mlade zaposlenike u dobi od 18 do 29 godina. Tri četvrtine sudionika u studiji također je izrazilo žaljenje što više ne vide saradnike.

Njemački socijaldemokrati (SPD) već su najavili inicijativu za reguliranje rada od kuće. Slovenski ministar rada, Janez Cigler Kralj, također je obećao pravnu osnovu za takav rad.
Facebook Twitter Print