Ekonomija
Monetarno zlato Centralne banke BiH ojačalo za 64 miliona KM
28.7.2020 10:03 | Indikator.ba
Vrijednost zlata kojom raspolaže Centralna banka BiH (CBBiH) je u proteklih godinu dana porasla za čak 64 miliona maraka, pišu Nezavisne.

Količinski se zapravo apsolutno ništa nije promijenilo: CBBiH trenutno ima 96.000 unci (oko tri tone) ovog plemenitog metala, koliko ga je bilo i krajem juna prošle godine.
Međutim, kada je o vrijednosti riječ, i te kako je došlo do skoka. Naime, tržišna vrijednost zlata kojim smo raspolagali 30. juna ove godine iznosila je oko 297 miliona KM.

- U istom periodu 2019. godine vrijednost zlata koje je CBBiH posjedovala iznosila je oko 233 miliona KM, rekli su za "Nezavisne novine" iz ove banke.

Na pitanje da li banka ima u planu kupovinu novih količina zlata, iz te institucije nisu mogli odgovoriti. Kako ističu, kao i druge centralne banke širom svijeta, ne objavljuju niti javno komentarišu svoje investicione politike i strateške odluke.

- Odluke CBBiH u domenu ulaganja deviznih rezervi u zlato zasnovane su na odgovarajućim ograničenjima i smjernicama koje se utvrđuju zakonskim i drugim propisima. Pored toga, investicione odluke o kupovini i prodaji zlata se baziraju na dostupnim analizama, očekivanjima i strateškom opredjeljenju CBBiH, rekli su iz ove banke.

Na globalnom nivou cijena zlata već duži period raste, a neki smatraju da zlatna groznica ukratko signalizuje da je "svijet u nevolji".
Unca zlata, po dostupnim informacijama, već košta više od 1.900 dolara, što je 30 odsto više nego tokom previranja na finansijskim tržištima u martu, koja nisu zaobišla ni plemenite metale.
Facebook Twitter Print