Ekonomija
EBRD i Visa objavili strateško partnerstvo: Na početku podrška za žene poduzetnice
29.7.2020 14:05 | Indikator.ba
Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), međunarodna razvojna institucija koja djeluje na tri kontinenta, i Visa, globalni lider u digitalnom plaćanju, najavili su strateško partnerstvo koje ima za cilj zajedničku potporu malim i srednjim preduzećima (SMEs) u ekonomijama u kojima djeluje EBRD.

U Memorandumu o razumijevanju koji je danas potpisan, partneri se u početku obavezuju da će se usredotočiti na žene poduzetnice, podržavajući njihovu finansijsku uključenost i daljnje digitalno osposobljavanje.
Sporazum uključuje saradnju u područjima: finansiranje MSP-a, razvoj digitalnih rješenja, uključujući bezgotovinsko plaćanje za mala i srednja preduzeća i turističke operatere koji su uzeti kao pilot u Uzbekistanu, specijalizirano obrazovanje za finansijsku pismenost za male tvrtke i zajednička podrška malim i srednjim preduzećima koja su pogođena pandemijom koronavirusa.

Demetrios Marantis, stariji potpredsjednik u Visu je rekao:
- Globalna ekonomija brže se kreće ka internetu nego ikad, a pandemija Covid-19 transformira trgovinu širom svijeta. Visa je posvećena pružanju podrške malim preduzećima u njihovim naporima za oporavak kao i omogućavanju sigurnih i nesmetanih digitalnih plaćanja koja koriste i trgovcima i potrošačima. Sarađujući s EBRD-om i usredotočujući se na finansijsku uključenost i žensko preduzetništvo, vjerujemo da naše organizacije mogu napredovati prema našem zajedničkom cilju fleksibilnijeg i održivijeg ekonomskog razvoja.

Alan Rousso, generalni direktor EBRD-a za vanjske odnose i partnerstva, rekao je da je svijet jako pogođen koronavirusnom pandemijom i vrlo je važno da vodeći međunarodni finansijski igrači poput Visa i EBRD-ovog tima pomognu onima koji su najviše pogođeni.

- Obje institucije donijet će svoje veliko iskustvo u pružanju podrške malim i srednjim poduzećima, posebno onima kojima upravljaju žene, kako bi im osigurale pristup finansijama, obuci i tehnologijama koje će im pomoći da nastave s aktivnostima usprkos nepovoljnim makroekonomskim uvjetima.

Buduća područja saradnje između strana mogu uključivati ​​projekte vezane za pametne i zelene gradske inicijative, digitalizaciju i promovisanje inovacija u različitim sektorima.
Facebook Twitter Print