Politika i društvo
Čadež: Osniva se poslovni savjet za manje barijera na Zapadnom Balkanu
30.7.2020 07:00 | Indikator.ba
Marko Čadež, predsjednik Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, najavio je da će zajednička regionalna komora, koja okuplja svih šest nacionalnih komora i predstavlja oko 400.000 preduzeća, formirati poslovni savjet zapadnobalkanske šestorke koji će pratiti napredak u otklanjanju prepreka za uspješnije privređivanje u regionu i o tome redovno informisati vlade, predlažući im mjere koje će privrednicima olakšati poslovanje i smanjiti troškove, izvijestile su Novosti.

Savjet će, po riječima Čadeža, činiti vlasnici i menadžeri 12 najvećih kompanija iz cijelog regiona koje će na operativnom nivou pratiti postignute rezultate u otklanjanju barijera i unapređenju privredne saradnje. Informacije sa terena redovno će biti proslijeđivane ministarstvima i vladama regiona i Sekretarijatu CEFTA.

- Mi sami, u regionu, moramo da preuzmemo odgovornost, ne čekajući signale iz Berlina i Vašingtona, poručio je Čadež, na panelu održanom u okviru video samita lidera Zapadnog Balkana posvećenog ekonomskoj saradnji, u organizaciji vašingtonskog Atlantskog savjeta.

- Jačanje privrednih veza i uklanjanje barijera uspješnijem međusobnom i poslovanju sa svijetom u interesu je poslovne zajednice, koja će napredak na tom polju mjeriti uspjehom u savladavanju prepreka sa kojima se sada privrednici suočavaju, recimo, skraćenjem vremena koje kamioni gube čekajući na granicama i samim tim smanjenjem troškova poslovanja.

Poslovna zajednica nije zadovoljna brzinom kojom se ovi procesi odvijaju i spremna je da aktivno učestvuje u rješavanju problema.

Učesnici panela o regionalnim ekonomskim integracijama na Zapadnom Balkanu u funkciji privrednog oporavka i napretka, istakli su značaj poboljšanja poslovne klime za kompanije iz regiona i investitore iz svijeta, stvaranje predvidivog poslovnog okruženja, vladavine prava, unapređenja saobraćajne i energetske infrastrukture, jačanja privatnog sektora, prije svega malih i srednjih preduzeća, kao i podrške privredi da se digitalno transformiše i pređe na digitalno poslovanje.
Facebook Twitter Print