Kompanije i tržišta
Kinesko električno vozilo ZhiDou uskoro i u BiH
30.7.2020 14:09 | Indikator.ba
Kinesko električno vozilo ZhiDou moglo bi se naći i na ulicama u Bosni i Hercegovini.

S predstavnicima ZhiDou Cenntro SCH Adria, svjetski priznatim proizvođačem električnih vozila i jednim od kooperanata poznatih kompanija razgovarano je danas u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH.

ZhiDou je brend matične kompanije Geely Auto Group, holdinga u privatnom vlasništvu, suvlasnika Volvo Cars, Daimler, Lotus i londonske taksi kompanije "Black Cabs".
Jedna od tvornica u 100%-tnom vlasništvu je i ZhiDou, proizvođača isključivo električnih vozila i sestrinske kompanija mnogo poznatijeg Volvo Cars. ZhiDou je dizajniran u Italiji, proizveden u Kini i u stalnom razvoju, uz karakteristike udobnosti gradskog automobila sa jedinstvenim prednostima performansi električnog vozila.

Električno vozilo D2 na kineskom je tržištu najprodavanije, a na svjetskom tržištu peto je najprodavanije električno vozilo poslije vodeće Tesle. Osim toga, razvojni brend kompanije Geely Holding ima potpuno učešče i u proizvodnji komercijalnih (lakih dostavnih) vozila Cenntro, koju obilježava serija Metro i Metro II.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Komore FBiH, kazao je da električna vozila u BiH treba posmatrati kao novu poslovnu priliku, kako za proizvođače komponenti automobilske industrije, tako i za privrednike u pogledu uštede troškova službenih vozila, njihove rentabilnosti, ekonomičnosti i ekološke prihvatljivosti kao glavnih aduta u odnosu na dosadašnji vid vozila na fosilna goriva.

- Od iznimnog značaja bi naročito bili poticaji za električna vozila teretnog programa, privrednicima koji se bave transportom roba široke potrošnje, zbog višestruko niže cijene pogonskog goriva, čime bi se dugoročno gledajući mogle ostvariti uštede u odnosu na trenutno korištenje prevoznih sredstava na benzin i dizel. Stoga mi je iznimno drago da će tržište BiH uskoro biti obogaćeno električnim vozilom ZhiDou kompanije Geely Holdinga zahvaljujući intenciji kompanije ZhiDou Cenntro Balkan kao ekskluzivnog distributera za tržište Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, istakao je Jašarspahić.

Privredna/Gospodarska komora FBiH, postala je bogatija za još jednu novu članicu, pristupanjem članstvu predstavništva Zhidou Cenntro Balkan sa sjedištem u Sarajevu.
Facebook Twitter Print