Tržište kapitala
Sloboprom prešao prag od 25 posto u ZTC Banja Vrućica
31.7.2020 05:11 | Indikator.ba
Sloboprom d.o.o. Lončari nastavio je povećavati udio u ZTC Banja Vrućica Teslić, a na listi akcionara najvećeg banjsko-lječilišnog centra pojavilo se i još jedno bijeljinsko preduzeće, izvještva Indikator.ba.

Sloboprom koji je u prethodnom periodu intenzivno kupovao dionice ZTC Banja Vrućica, u ovosedmičnim transakcijama povećao je procentualno učešće preko praga od 25 posto, te sada posjeduje 25,3 posto. Prethodno je imao 24,5 posto akcija.

Sloboprom, u vlasništvu Slobodan Ćurčića, trgovačko je preduzeće zastupljeno u oblastima veleprodaje i maloprodaje bijele tehnike i peći na čvrsto gorivo. Zastupnik je poznatih brendova, a prisutno je na tržištu i kroz maloprodaju tekstila i obuće i druge poslovne aktivnosti.

Nakon što je prethodno u vlasništvo Banja Vrućice ušlo preduzeće Pobjeda d.o.o. Bijeljina, još jedno bijeljinsko preduzeće pojavilo se na listi akcionara - GP Tomić d.o.o. Ovo preduzeće steklo je 1,8 posto akcija i postalo je deseti najveći akcionar.

Akcijama ZTC Banja Vrućica trgovalo se 30. jula u redovnom trgovanju u vrijednosti 394 hiljade KM po cijeni od 1,30 KM po akciji, a realizovan je i blok posao vrijedan 700 hiljada KM po cijeni od 1,45 KM po akciji. Prethodno 28. jula u blok poslu ostvarena je kupoprodaja u vrijednosti 880 hiljada KM (cijena 1,45 KM po akciji), a u redovnom trgovanju u vrijednosti 331 hiljadu KM (1,26 KM po akciji).

Na listi vodećih akcionara nema promjene. Nakon Sloboproma najveći procentualni udio ima Raiffeisen bank d.d. BiH (kastodi račun) 14,67 posto, a slijede DUIF Kristal Invest a.d. - OMIF Future Fund sa 9,99 posto, PREF a.d. Banja Luka sa 9,0 posto, itd.

B. SIMIĆ
Facebook Twitter Print