Ekonomija
Nestvaran pad američke ekonomije od 32,9 posto
31.7.2020 06:22 | Indikator.ba
Američka ekonomija u drugom je tromjesečju potonula za 32,9 posto u odnosu na isti period lani, što je njen najveći pad od 1947. godine, odnosno od kada su se počeli voditi podaci, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo trgovine, označivši time kraj historijski najdužeg razdoblja ekonomskog uzleta u SAD-u.

Takav pad BDP-a više je nego trostruko veći od prijašnjeg rekordnog pada od 10 posto u drugom tromjesečju 1958. godine.

Usporedbe radi, u prvom ovogodišnjem kvartalu najveća svjetska ekonomija pala je za pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Time je u SAD-u završilo historijski najduže razdoblje ekonomskog uzleta, koje je trajalo 11 godina, a službeno je nastupila recesija, koja se uobičajeno definira kao dva tromjesečja uzastopnog pada BDP-a.

Glavnina rekordnog pada BDP-a dogodila se u aprilu, kada je ekonomska aktivnost gotovo zaustavljena nakon što su od sredine marta uvedene stroge mjere radi suzbijanja širenja epidemije, koje su prekinule rad tvornica, restorana, kafića i drugih dijelova ekonomije.

Iako su se aktivnosti počele oporavljati u maju, zamah je usporio nakon ponovnog porasta broja novozaraženih, ponajprije u gusto naseljenim regijama na jugu i zapadu SAD-a, gdje su vlasti u najteže pogođenim područjima ponovno zaustavile poslovanje ili su odgodile njihovo ponovno pokretanje. To je prigušilo nade da će u trećem kvatralu doći do snažnog ekonomskog oporavka.

Predsjednik američke centralne banke Fed Jerome Powell u srijedu je potvrdio da ekonomska aktivnost usporava. Fed je na ovosemičnoj sjednici zadržao kamatne stope blizu nule i obećao da će nastaviti upumpavati novac u ekonomiju.

- Izgledi baš nisu dobri. Amerikanci se ne ponašaju dobro po pitanju socijalnog razmaka, stopa zaraze je neprihvatljivo visoka, a to znači da ekonomski rast ne može oživjeti, rekao je Sung Won Sohn, profesor finansija i ekonomije sa Loyola Marymount Universityja u Los Angelesu.

Bez historijski velikog paketa fiskalnih poticaja od gotovo 3.000 milijardi dolara, pad ekonomije bio još snažniji. Taj paket predviđa pomoć kompanijama pri isplati plaća zaposlenicima, a milionima nezaposlenih Amerikanaca omogućava isplate naknada u visini 600 dolara sedmično. Međutim, u subotu ističe rok tom paketu mjera.

Oštar pad BDP-a mogao bi stvoriti pritisak na Bijelu kuću i Kongres da postignu dogovor o drugom paketu ekonomskih poticaja.
Facebook Twitter Print