Ekonomija
Program e-Residency Estoniji donio 41 milion eura prihoda
31.7.2020 10:24 | Indikator.ba
Estonski ministar vanjske trgovine i informacijske tehnologije Raul Siem rekao je da je revizija programa e-Residency koju provodi Državni ured za reviziju (NAO) potvrdila prednosti elektroničkog prebivališta.

Na kraju prvih pet godina programa e-Residency prihodi programa pokrenutog u decembru 2014. počeli su premašivati troškove, naglašava NAO. Međutim, trenutne ex-ante i ex-post kontrole ne osiguravaju da sudionici programa poštuju zakon, primijetio je glavni revizor.

Ministar je napomenuo da Državni ured za reviziju nije utvrdio bilo koji rizik vezan za program koji već nije bio poznat.

Estonski program e-Residency, koji je nastavio snažan rast čak i tokom vanredne situacije s koronavirusom (COVID-19), od svog pokretanja zaradio je državi 41 milion eura, od čega je 31 mil. eura direktni porezni prihod.

Prema istraživanju Norstata, 63% stanovnika Estonije smatra da su plaćanja poreza od e-rezidencijalnih tvrtki važan dodatni doprinos državnom budžetu. Uloga programa e-Residency također se smatra važnom u smislu otvaranja novih radnih mjesta i razvoja e-države Estonije.

Ott Vatter, direktor programa e-Residency , rekao je da je rast poreznih prihoda prikupljenih od preduzeća e-rezidenata najistaknutiji primjer pozitivnog učinka programa na estonsku ekonomiju.

e-Residency omogućava digitalnim poduzetnicima da vode poslovanje s bilo kojeg mjesta u potpunosti putem interneta.
Facebook Twitter Print