Komentari i analize
Prve objave poslovanja banaka pokazuju oštar pad dobiti
1.8.2020 06:27 | Indikator.ba
Prve objave finansijskih izvještaja banaka u prvom polugodištu 2020. godine pokazuju oštar pad dobiti, ali i drugih paramatara poslovanja, izvještava Indikator.ba.

Banke, koje su nas u proteklih nekoliko godina navikle na dobre performanse, pod uticajem korona krize iskazale su znatno slabije rezultate.
Na njihovo poslovanje uticao je uvedeni motatorij na kredite, pad transakcija u unutrašnjem platnom prometu, ali i smanjena kreditna aktivnost, pa gotovo u pravilu bilježe pad prihod od kamata i naknada i provizija, te na kraju i smanjenje dobiti.

Veliki broj njih takođe je morao povećati rezervacije za potencijalne kreditne gubitke zbog čega je trpio finansijski rezultat.

Sektor je osjetio pad već u prvom kvartalu, kada je dobit banaka smanjena za 18 posto na 95,3 miliona KM, o čemu smo izvijestili, ali se najveći udar dogodio u drugom kvartalu ove godine.

Finansijski rezultati pojedinih banaka za period januar-juni ove godine pokazali su drastičan pad dobiti. Tako je dobit Intesa Sanpaolo banke pala na 6,7 miliona KM, nakon što je u istom periodu lani iznosila 20 miliona KM.
Bančini neto prihodi od kamata pali su za 6,2 posto a neto prihodi od naknada i provizija umanjeni su za 9 posto. No, presudno su na krajnji rezultat uticali troškovi rezervisanja koji su povećani za više od 50 posto, sa 32,0 miliona KM na 48,4 miliona KM.

Dobit Nove banke a.d. Banjaluka potonula je 39,2 posto na 4,31 milion KM, sa 7,16 miliona KM u istom prošlogodišnjem periodu. Ova banka zabilježila je rast neto prihoda od kamata, nešto više od 1 posto, ali je od naknada i provizija prihodovala manje za 4,2 posto nego lani.

Dobit NLB d.d. Sarajevo potonula je 35,5 posto na 7,68 miliona KM, nakon što je u istom periodu prošle godine ostvarila dobit od 11,90 miliona KM. I dok su neto prihodi od kamata NLB-a zabilježili rast od 4 posto, a neto prihodi od provizija i naknada pali 1,8 posto, troškovi rezervisanja uvećani su na 20,0 miliona KM, sa 15,9 miliona KM godinu ranije, odnosno za više od četvrtinu.

Dobit UniCredit banke a.d. Banjaluka pala je za 21,5 posto, na 10,15 miliona KM, sa 12,93 miliona KM u prvom polugodištu 2019. godine. Neto prihodi ove banke od kamata pali su za 3,8 posto na 23,45 miliona KM, dok su neto prihodi od naknada i provizija imali pad od 10,2 posto na 6,86 miliona KM.

Naša banka a.d. Bijeljina zabilježila je neto gubitak od 910 hiljada KM, nakon što je u istom periodu prošle godine bila u plusu 584 hiljade KM.

U narednom periodu očekuju se rezultati i drugih banaka, a koji će bez sumnje, pokazati, slične trendove.

B. SIMIĆ
Facebook Twitter Print