Politika i društvo
Corona popusti potakli prodaju e-automobila u Njemačkoj: Javljaju se i uska grla u isporuci
1.8.2020 06:54 | Indikator.ba
Nijemci koji su trenutno zainteresirani za novi automobil mogu se veseliti značajnom sniženju cijena zahvaljujući državnim potporama i smanjenom PDV-u. Najveći popusti ipak vladaju na tržištu električnih automobila koje ima koristi od uvećanih subvencija.

Prema redovnoj studiji o popustima koju je proveo Duisburg CAR Institute, trgovci i proizvođači iskoristili su šanse za popuste u julu. Niži PDV posebno je utjecao na internetske ponude 30 popularnih modela, koji su u prosjeku bili 22,5 posto ispod cijene, izvještava n-tv.
Trgovci na malo i proizvođači automobila također su dozvolili prodaju više automobila za svoj račun kako bi ih odmah plasirali na tržište po nižim cijenama.

Rasprostranjene ponude "darovitog" PDV-a često su kompenzirane postojećim smanjenjem cijena, kaže direktor studije Ferdinand Dudenhöffer.
Poklon" je skroman za automobile poput Opel Astre (plus 2,2 boda) ili Renault Captur (plus 2 boda). VW je izuzetak s dodatnim popustima iznad 5 postotnih bodova za tri uobičajena modela.

Najviši popusti do otprilike polovice redovne cijene (Škoda Citigo E/Smart EQ Fortwo) trenutno su dostupni za električne automobile jer je državna subvencija porasla na 6.000 eura po automobilu.

Tu su i subvencija proizvođača od 3.000 eura i ostale cjenovne pogodnosti. To je dovelo do tako velike potražnje, posebno za vrlo malim električnim automobilima, da postoje uska grla i zaustoji u isporukama, kaže se u studiji.
Facebook Twitter Print