Politika i društvo
Nakon godina utrošenih na dobijanje saglasnosti: Nema više prepreka za Plavu vodu
1.8.2020 16:24 | Indikator.ba
Projekt Plava voda u vrijednosti 22 miliona eura, a kojim bi Zenica, Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača bili snabdijeveni pitkom vodom, konačno bi mogao krenuti u realizaciju.

U Domu naroda federalnog parlamenta je prihvaćena odluka o kreditnom zaduženju kod EBRD-a i Razvojne banke Vijeća Evrope kako bi počela realizacija ovog regionalnog projekta.

Odluku o ovoj investiciiji, Predstavnički dom federalnog parlamenta donio još u julu 2019. dok je na Dom naroda stigla tek sada.

Novac za projekat Plave vode osiguran je kreditima kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Evrope. Međutim, godine su trebale za dobijanje potrebnih saglasnosti od različitih nivoa vlasti.

Još 2015. godine Vijeće ministara BiH potpisalo je sporazum kojim Evropska banka za obnovu i razvoj plasira 11 miliona eura za projekt Plava voda. Projekt su takođe podržali Švedska razvojna agencija (SIDA), Delegacija Evropske unije kao i Vlada Njemačke.

U međuvremenu, bile su sporne garancije Grada Zenica kojima će ova administrativna jednica vraćati svoj dio kredita, pa potom i saglasnost najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji.

Projektom Plava voda, koji se smatra izuzetno kompleksnim, bit će osigurana opskrba vodom za oko 200 hiljada stanovnika sa područja Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Zbog sporosti na projektu, još prošle godine Grad Zenica počeo je otplaćivati rate kredita EBRD-a za Plavu vodu iako realizacija projekta nije ni počela.
Facebook Twitter Print