Politika i društvo
Volkswagen otpustio zviždača u aferi sa Preventom
2.8.2020 05:03 | Indikator.ba
Njemački automobilski div Volkswagen identificirao je i otpustio zaposlenika koji je snimao razgovore radne grupe sa zadatkom da eliminira bosanskog dobavljača, grupu Prevent, i proslijedio ih javnosti.

Informacije o identifikaciji zviždača objavila je novinska agencija dpa-AFX, a Volkswagen tokom istrage ne želi komentirati aferu.

Nakon interne istrage, automobilski div je podnio i kaznenu prijavu protiv tada nepoznatog počinitelja.

Volkswagen se našao u središtu nove afere kada je njemački internetski portal Business Insider, pozivajući se na snimke gotovo 50 sati telefonskih razgovora, objavio da je Volkswagenovo rukovodstvo 2017. i 2018. pregovaralo o tome kako se riješiti dobavljača Prevent Group.

Bosanskohercegovačka grupa nije htjela pristati na snižavanje cijena svojih proizvoda, čime je Volkswagen želio pokriti gubitak zbog afere "dieselgate". U znak protesta, grupa je prekinula isporuke nekih ključnih dijelova automobila, prisilivši Volkswagen da obustavi rad u šest tvornica.

Kako bi se spriječilo ucjenjivanje Preventa, Volkswagen je osnovao posebnau radnu grupu koja je, između ostalog, imala zadatak preuzeti kontrolu nad njemačkim dobavljačem Grammerom, u kojem je Prevent prethodno stekao manjinski udio. Na kraju je Grammer preuzeo Kinez Ningbo Jifeng, kojiemu je Volkswagen treći najveći kupac.

Prema portalu, snimka dokazuje i da je Volkswagen pregovarao sa suparnicima Daimlerom i BMW-om kako bi spriječio Preventovo preuzimanje Grammera.
Volkswagenu je pomagao čak i bivši kancelar Gerhard Schröder, nekada član Volkswagenovovog Nadzornog odbora, za kojeg se govori da je imao priliku iskoristiti svoje veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i Preventu prekinuti dotok novca iz Rusije.

Radna grupa Volkswagena izradila je plan o tome kako eliminirati Prevent iz svih novih narudžbi. Stoga, za neke narudžbe nisu uzeli u obzir najnižu cijenu - u tom slučaju pobijedio bi Prevent - već su dali prednost drugim činiocima, poput sigurnosti opskrbe.
Facebook Twitter Print